Mask: Ukrajinska kontraofanziva je bila uzaludna

Mnogo žrtava, a malo rezultata

18.09.2023. 13:33
  • Podeli:
Ilon mask tanjug ap-64e485a9edaec.webp Foto: Tanjug/Ap/Marcio Jose Sanchez

Ukrajinske snage su pretrpele ogromne gubitke tokom kontraofanzive, a nisu postigle skoro nikakve rezultate, poručio je osnivač kompanija "Tesla" i "Space X" Ilon Mask.

Pišući na mreži "X", milijarder se osvrnuo na tekst u kome se tvrdi da je Ukrajina zauzela toliko malo teritorija da se to ne može uočiti ni na mapi.

"Toliko smrti za tako malo uspeha", dodao je Mask.

Brojni analitičari napominju da ukrajinska kontraofanziva nije ispunila željene ciljeve.

Inače, ovo nije prvi put da se Mask svojim stavovima zamerio ukrajinskim zvaničnicima. Nedavno ga je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, optužio da "omogućava zlu da se širi" jer je odbio da prošle godine dozvoli Kijevu da koristi satelite "Starlink" kako bi Ukrajina mogla dronovima da napadne Krim.

Mask je odgovorio da nema obavezu da se bori na strani Kijeva i pojasnio je da nije želeo da njegova kompanija "Space X" bude saučesnik u velikom ratnom činu i daljoj eskalaciji.

Predsednik Zelenski je priznao da se ukrajinska vojska suočava sa teškom situacijom na frontu i da kontraofanziva ne napreduje dovoljno brzo, ali je naglasio da se "u ratu u Ukrajini brani svetski poredak".

Takođe, rekao je da Ukrajina neće ustupiti deo svoje teritorije zarad postizanja mira.

"Ne, to je naša teritorija", rekao je Zelenski u intervjuu za američku mrežu CBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina će napredovati i oslobađati teritorije čak i kad prođe lepo vreme.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()