Međunarodni sud pravde pozvao Izrael da obustavi okupaciju palestinskih teritorija

Istaknuto je da sve države imaju obavezu da prave razliku između Izraela i okupiranih palestinskih teritorija i da ne priznaju izraelsku okupaciju

19.07.2024. 18:31
  • Podeli:
međunarodni sud pravde, msp - 19 jul 2024 - AP Photo Phil Nijhuis Tanjug-669a883c666c6.webp Foto: AP Photo/Phil Nijhuis/Tanjug

Međunarodni sud pravde (MSP) danas je izdao savetodavno mišljenje u kojem navodi da izraelska politika na palestinskim teritorijama predstavlja aneksiju velikih delova ovih teritorija, kao i da krši pravo Palestinaca na samoopredeljenje.

Izraelu je rečeno da obustavi pristustvo na okupiranim teritorijama što pre, kao i da obustavi sve aktivnosti u svojim naseljima u tim područjima. MSP je istakao da je neophodno da Izrael plati štetu koja je preouzrokovana okupacijom palestinskih teritorija.

Dodaje se da je izraelska politika naseljavanja i eksploatacija prirodnih resursa na palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Svetski sud je saopštio da smatra da Izrael vrši sistematsku diskriminaciju Palestinaca na okupiranim teritorijama, prenosi Rojters.

MSP je istakao da sve države imaju obavezu da prave razliku između Izraela i okupiranih palestinskih teritorija i da ne priznaju izraelsku okupaciju.

Ovo mišljenje odnosi se na izraelsku okupaciju palestinskih teritorija 1967. godine, i razmatra se u odvojenom slučaju od tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze.

Od suda je posebno zatraženo da iznese stav o politici i praksi Izraela prema Palestincima, kao i o pravnom statusu okupacije.

Mišljenje MSP-a je savetodavno i nije pravno obavezujuće, ali bi moglo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN koja će odlučiti kako da odgovori, uključujući i opciju usvajanja rezolucije. 

Takođe, telima UN i nacijama biće naloženo da ne čine ništa da podrže ili doprinesu trenutnoj situaciji.

Ova odluka suda bi potencijalno mogla imati dalekosežne trgovinske implikacije, ali bi od najvećeg značaja bile posledice po legitimitet opravdanja Izraela za prisustvo na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu, ocenjuje BBC.

Svoje mišljenje iznele su 52 zemlje, od kojih je velika većina tvrdila da je okupacija bila nezakonita i pozivala MSP da iznese isto mišljenje.

SAD su prethodno pozvale sud da se uzdrži od iznošenja mišljenja "koje poziva na jednostrano, trenutno i bezuslovno povlačenje Izraela, a koje ne uzima u obzir legitimne bezbednosne potrebe" te zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()