Meloni u petak u poseti Libanu: Šef diplomatije Tajani putuje u Izrael i Palestinu

Meloni je izrazila zabrinutost zbog aktuelne eskalacije situacije u Libanu, a izraelske napade na UNIFIL okarakterisala je kao neprihvatljive.

15.10.2024. 19:38
  • Podeli:
Đorđa Meloni-639c8dab6ebed.webp Foto: Profimedia

Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas je najavila da će u petak otputovati u Liban, dok će šef diplomatije Antonio Tajani otići u Izrael i Palestinu, istakavši da su napadi Izraela na trupe UNIFIL-a neprihvatljivi.

''Već je planirano da idem u Liban, a ministar Tajani se sprema da ode u Izrael i Palestinu sledeće nedelje", rekla je ona na brifingu Senatu o ovonedeljnom samitu EU u Briselu.

Meloni je izrazila zabrinutost zbog aktuelne eskalacije situacije u Libanu, a izraelske napade na UNIFIL okarakterisala je kao neprihvatljive, zahtevajući bezbednost italijanskih vojnika, prenosi Ansa.

Ona je istakla da je "stav izraelskih snaga potpuno neopravdan i jasno kršenje rezolucije UN 1701", dodajući da je neophodno "raditi na punoj primeni rezolucije, jačanju pune sposobnosti UNIFIL-a i libanskih oružanih snaga".

Meloni je takođe branila sporazume o oružju koje Italija ima sa Izraelom i rekla da je vlada suspendovale sve nove izvozne dozvole i da svi sporazumi potpisani nakon 7. oktobra nisu sprovedeni.

''Prethodno odobrene dozvole analiziraju se od slučaja do slučaja od strane nadležnog organa u Ministarstvu spoljnih poslova'', dodala je ona.

Ona je rekla da će međunarodna zajednica moći da se bavi pitanjem budućnosti Gaze tek kada se postigne prekid vatre.

''Svi se slažemo oko mira, Italija je od početka radila u Ukrajini i na Bliskom istoku na izgradnji mira, onda moramo da se dogovorimo o tome kako se mir konkretno gradi, na Bliskom istoku to znači nastaviti da radi na prekidu vatre u Gazi i Libanu“, rekla je ona

Istakla je da mir podrazumeva prekid vatre i oslobađanje talaca, kao i bi da EU trebalo da igra veću ulogu u stvaranju dve države nakon rata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()