Muškarac optužen za napad na supruga Nensi Pelosi ponovo osuđen na 30 godina zatvora

Tokom prvobitne presude, američki okružni sudija Žaklin Skot Korli nije pružila šansu Depapeu da se obrati sudu, što je bila ''očigledna greška''

29.05.2024. 07:15
  • Podeli:
nensi pelosi muž profimedia-664847ec32a19.webp Foto: Profimedia

Dejvid Depape, muškarac koji je napao supruga bivše predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, danas je ponovo osuđen na 30 godina zatvora.

Promene u prvobitnoj kazni nije bilo, ali je slučaj ponovo otvoren kako bi mu se dozvolilo da govori tokom izricanja kazne.

Depape je prvi put osuđen na 30 godina zatvora 17. maja zbog provale u kuću tadašnje predsednice Predstavničkog doma, kada je njenog supruga Pola udario čekićem u glavu u politički motivisanom napadu, podseća Rojters.

Tokom prvobitne presude, američki okružni sudija Žaklin Skot Korli nije pružila šansu Depapeu da se obrati sudu, što je ''očigledna greška'' prema pravilima saveznog suda, napisala je sudija u podnesku sledećeg dana.

Zakazala je ročište za danas, na kome se Depape izvinio za napad, pre nego što je Skot Korli izrekla istu presudu.

Agenti FBI ispred kuće Pelosijevih posle napda, foto: Profimedia

U novembru je porota proglasila Depapea krivim za pokušaj kidnapovanja saveznog policajca i napad na člana uže porodice saveznog policajca.

Tužioci su rekli da je 44-godišnjak bio pod uticajem krajnje desničarskih teorija zavere, poznatim kao QAnon.

Pol Pelosi (82) zadobio je prelom lobanje i druge povrede koje su ostavile posledice, navodi se u pismu dostavljenom sudu.

Snimak policijske kamere neposredno pred napad, foto: Profimedia

Pored vrtoglavice i metalne ploče u njegovoj glavi, Pelosi je rekao da se muči sa ravnotežom i ima trajno oštećenje nerva u levoj ruci.

Depape se i dalje suočava sa zasebnim državnim optužbama povezanim sa upadom u kuću Pelosijevih, uključujući i pokušaj ubistva.

Ukoliko bude osuđen, suočava se sa kaznom između 13 godina zatvora i doživotne robije.

Depape se izjasnio da nije kriv.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()