Muslimanski hodočasnici danas na Arafatu mole za blagostanje i zdravlje

Veruje se da je prorok Muhamed održao svoj poslednji govor, poznat kao oproštajna beseda, pre 1.435 godina na Arafatu.

15.06.2024. 14:46
  • Podeli:
bajram hadž arafat AP PhotoRafiq Maqbool tanjug-666d8c7b3d14c.webp Foto: AP PhotoRafiq Maqbool tanjug

Muslimani iz celog sveta okupili su se danas na brdu Arafat na oko 20 kilometara od Meke, u okviru godišnjeg hadža u Saudijskog Arabiji, gde će provesti dan u molitvama.

Ritual na brdu Arafat, poznatom kao brdo milosrđa, smatra se vrhuncem godišnjeg islamskog hadža, tokom kojeg se islamski hodočasnici mole za blagostanje i dobro zdravlje, piše AP.

Veruje se da je prorok Muhamed održao svoj poslednji govor, poznat kao oproštajna beseda, pre 1.435 godina na Arafatu. 

U propovedi je prorok pozvao na jednakost i jedinstvo među muslimanima.

AP PhotoRafiq Maqbool Tanjug

Posle bogosluženja na planini Arafat, hodočasnici će otići u Muzdalifu a da bi sakupili kamenčiće koje će koristiti za simbolično kamenovanje stubova koji predstavljaju đavola u Mini. 

Hodočasnici se zatim vraćaju u Minu na tri dana, što se poklapa sa praznikom Kurban-bajramom, kada finansijski sposobni muslimani širom sveta dele meso siromašnima. Nakon toga se vraćaju u Meku na poslednji obilazak, poznat kao oproštajni tavaf.

Kada se hadž završi, od muškaraca se očekuje da obriju glave, a od žena da ošišaju pramen kose u znak obnove. 

Većina hodočasnika zatim odlazi iz Meke u Medinu da se pomole na ​​grobu proroka Muhameda, u Svetoj odaji. 

Grobnica je deo prorokove džamije, koja je jedno od tri najsvetija mesta u islamu, zajedno sa Velikom džamijom u Meki i džamijom Al-Aksa u Jerusalimu.

Hadž je jedno od najvećih svetskih verskih okupljanja, a od svih fizički i finansijski sposobnih muslimana se očekuje da makar jedanput odu na hodočašće.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()