Na desetine mrtvih u sukobima policije i demonstranata u Kazahstanu

Vojni savez bivših sovjetskih republika predvođen Rusijom, šalje mirovne snage u pomoć kazahstanskoj vladi

06.01.2022. 10:36
  • Podeli:
kazahstan-prosvjedi-policija-reuters.jpg Foto: Reuters

U sukobima policije i demonstranata u najvećem kazahstanskom gradu Almatiju, poginulo je više desetina građana, kada su pokušali da uđu u administrativne zgrade, policijsku upravu grada, kao i policijske stanice.

Do pucnjave je došlo nakon što su pripadnici kazahastanskih bezbednosnih snaga u oklopnim vozilima došli na glavni trg u gradu, na kome je bilo više hiljada demonstranata. Sa približavanjem policije i vojske okupljenim građanima, čuli su se i pucnji, javlja Reuters.

A shooting occurred on the morning of January 6 in Almaty, the largest city in Kazakhstan. The government lost control pic.twitter.com/QUIwfyfVny

— Nguyen Ken (@NguyenK37230640) January 6, 2022

 

Više od 1.000 mrtvih i ranjenih

"Sinoć su ekstremisti pokušali da napadnu administrativne zgrade, policijsku upravu grada Almatija, kao i lokalne policijske stanice. Desetine napadača su likvidiranii", rekao je portparol policije Saltanat Azirbek, navodi ruska agencija RIA Novosti.

🇰🇿Apocalipsis nocturno en el aeropuerto de Almaty pic.twitter.com/BqAhd6kFof

— Luis (@luisffierro) January 6, 2022

 

U sukobima je poginulo je osam policajaca. Povređeno je više od 1.000 ljudi, među kojima više od 300 pripadnika snaga reda. Na bolničkom lečenju se nalazi 400 osoba, od kojih je na intenzivnoj nezi završilo 62, dodaje RIA.

U međuvremenu, jermenski premijer Nikol Pašinjan u objavi na Facebooku je potvrdio da će članice Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), na čelu s Rusijom, poslati mirovne snage u Kazahstan, kako bi pomogli stabilizaciji države nakon masovnih protesta zbog visokih cena goriva.

On je pojasnio da je pomoć ODKB na određeno vreme zahtevao kazahastanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev, koji je ocenio da pretnja nacionalnoj bezbednosti i suverenosti dolazi i iz inostranstva. Nije objavljeno kada će mirovne snaga stići i u kom broju.

ODKB je vojni savez bivših sovjetskih republika Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije i Tadžikistana.

Protesti imaju sve jasniju političku konotaciju

Evropska unija i Ujedinjene nacije pozvali su na "suzdržanost" svih strana, dok je Vašington pozvao vlasti da dopuste demonstrantima da "mirno izraze" svoje nezadovoljstvo.

Vlasti u Kazahstanu često su tema međunarodnih kritika zbog gušenja ionako malobrojne političke opozicije.

 

 

Kazahstan je sa svojih 19 miliona stanovnika i površinom pet puta većom od Francuske dugo važio za jednu od najstabilnijih srednjeazijskih država, u kojoj je na vlasti gotovo 30 godina bio autokrata Nursultan Nazarbajrev.

Protestii zbog poskupljenja goriva su počelu u nedelju, 2. januara, u oblasti Mangistau na jugozapadu zemlje, što je državu dovelo do jedne od najvećih kriza poslednjih decenija.

Iako su demonstracije prvobitno počele zbog cena goriva, građani su napadali vladine zgrade i skandirali protiv 81-godišnjieg Nazarbajeva, koji je zadržao političku kontrolu u državi, uprkos tome što je podneo ostavku 2019. godine.

Vídeo desde Almaty, donde 2.000 personas han sido detenidas por el momento pic.twitter.com/UY9qFAsEeE

— 6w (@6w_es) January 6, 2022

 

Tokajev je pokušao da smiri bes javnosti najavom ukidanja poskupljenja, a nakon što je vlada odstupila, smenio je Nazarbajeva sa položaja predsednika nacionalnog Saveta bezbednosti.

On je uveo i vanredno stanje u zemlji, koje traje do 19. januara, tokom koga su na snazi zabrana okupljanja i policijski čas.

After today’s massacre in Almaty, the geography of protests in#Kazakhstan seems smaller in comparison to yesterday. Nevertheless, people do take to the streets in some cities. 
Video (tgm Баста): Protest rally in Zhanaozen - THAT Zhanaozen were police killed protesters in 2011 pic.twitter.com/tR4mEBecKl

— Denis Kazakiewicz (@Den_2042) January 6, 2022

 

I pored toga, protesti ne jenjavaju. Prema poslednjim informacijama, demonstranti koji žele liberalniji politički sistem, zauzeli su i aerodorm u Almatiju.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()