Nagrada narodu Ukrajine za odbranu slobode misli i ljudskih prava

Ukrajinci svakodnevno dokazuju privrženost vrednostima slobode, demokratije na bojnom polju protiv terorističke države Rusije. Na ovom putu, podrška evropskih naroda je veoma važna Ukrajini, istakao je Volodimir Zelenski povodom dodele nagrade 'Saharov'

19.10.2022. 20:32
  • Podeli:
Ukrajina_zastava_protest_narod_Foto Pixabay-1666205273124.webp Foto: Pixabay

Narod Ukrajine dobitnik je ovogodišnje nagrade "Saharov" koju Evropski parlament dodeljuje zaslužnima za odbranu slobode misli i ljudskih prava.

"Oni se zalažu za ono u šta veruju. Bore se za naše vrednosti. Štite demokratiju, slobodu i vladavinu zakona. Rizikuju svoje živote za nas", rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola proglašavajući pobednika, preneo je Rojters.

Ne postoji niko ko više zaslužuje ovu nagradu, istakla je ona.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se Evropskom parlamentu, zbog toga što je nagradu "Saharov" dodelio Ukrajinskom narodu.

"Ukrajinci svakodnevno dokazuju privrženost vrednostima slobode, demokratije na bojnom polju protiv terorističke države Rusije. Na ovom putu, podrška evropskih naroda je veoma važna Ukrajini", napisao je on na Tviteru.

Nagrada iznosi 50.000 evra, za koju je Evropska unija rekla da će biti podeljena predstavnicima ukrajinskog civilnog društva.

Nagrada "Saharov" za odbranu slobode misli i ljudskih prava, koja nosi ime pokojnog sovjetskog disidenta Andreja Saharova, dodeljuje se svake godine od 1988. pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava i osnovne slobode.

Prošle godine nagrada je dodeljena kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Među dobitnicima nagrade su i predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela, pakistanska aktivistkinja koja se zalaže za obrazovanje devojčica Malala Jusufzai i opozicija u Belorusiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()