Nazvao papu "lažnim prorokom" i "slugom Satane": Nadbiskup Vigano proglašen krivim i ekskomuniciran

Iz Vatikana je danas navedeno da je Viganovo odbijanje da prizna i da se pokori papi Franji jasno iz njegovoh javnih istupa

05.07.2024. 15:37
  • Podeli:
papa franja, 17 jan 2024 - profimedia-65b1214331941.webp Foto: Profimedia

Italijanski nadbiskup Karlo Marija Vigano, žestoki ultra konzervativni kritičar pape Franje, proglašen je krivim za šizmu i ekskomuniciran, saopštili su zvaničnici u Vatikanu.

Vigano, papin izaslanik u Vašingtonu of 2011. do 2016., povukao se iz javnosti 2018. nakon što su konzervativni mediji objavili njegovu izjavu na 11 stranica u kojoj je optužio papu da je znao da je američki kardinal Teodor Mekkerik, bivši nadbiskup Vašingtona, godinama polno zlostavljao sveštenike i da nije ništa preduzeo, preneo je Rojters.

Vatikan je odbacio optužbe da je zataškao slučaj. 

Sa druge strane Vigano je papu pozvao da podnese ostavku, nazvavši ga "lažnim prorokom" i "slugom Satane". 

Vatikan je prošlog meseca pozvao Vigana da odgovori na optužbe za šizmu i negiranje papinog legitimiteta.

Karlo Marija Vigano, foto: Profimedia

U kratkom saopštenju, iz Vatikana je danas navedeno da je Viganovo odbijanje da prizna i da se pokori papi Franji jasno iz njegovoh javnih istupa.

"Na zaključivanju kaznenog postupka, časni Karlo Marija Vigano je proglašen krivim za kršenja zakona o šizmi", navodi se u saopštenju i dodaje  da je Vigano ekskomuniciran iz Crkve.

Viagno je prošle nedelje rekao da je odbio da učestvuje u disciplinskom postupku jer ne prihvata legitimitet institucije koja iza toga stoji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()