Ne nazire se kraj rata u Ukrajini: U Rumuniji otvoren centar za obuku pilota F-16

Ratne avione američke proizvodnje isporučilo je Kraljevsko vazduhoplovstvo Holandije

13.11.2023. 15:36
  • Podeli:
holandski F-16 u bazi Fetešti u Rumuniji, rumunska avijacija, rumunska vojska, 13 nov 2023 - foto AP Photo Vadim Ghirda tanjug (5)-6552337e2024c.webp Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/Tanjug

Članica NATO-a Rumunija otvorila je danas međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16.

Objekat za obuku koji se nalazi u vazdušnoj bazi u Feteštiju na jugoistoku Rumunije imaće za cilj ''povećanje interoperabilnosti između NATO saveznika'' i bolje pozicioniranje Alijanse, kako bi mogla ''da se suoči sa složenim izazovima'' u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane, a prenosi AP.

Ratne avione američke proizvodnje isporučilo je Kraljevsko vazduhoplovstvo Holandije, dok će proizvođač aviona ''Lokid Martin'' obezbediti instruktore i osoblje za održavanje.

Rumunija, koja je članica NATO-a od 2004. godine, deli dugu granicu sa Ukrajinom, a od kako je počeo rat između Rusije i Ukrajine 2022, kijev je više puta tražio od svojih saveznika da pošalju sofisticirane borbene avione kako bi joj dali prednost u borbi, što su pojedine članice NATO-a i učinile.

Kao odgovor na rat u susednoj zemlji, Rumunija je povećala troškove odbrane, dok je NATO pojačao svoje prisustvo na istočnom krilu Evrope slanjem dodatnih multinacionalnih borbenih grupa članicama Alijanse Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()