Nema ni ideje o miru: Velika Britanija šalje Ukrajini 200 raketa protivvazdušne odbrane

Najava pošiljke dolazi u trenutku kada je Rusija izvršila jedan od svojih najvećih raketnih napada tokom rata

29.12.2023. 23:36
  • Podeli:
rakete, raketa, naoružanje, projektili - shutterstock-658f31ca00fed.webp Foto: Shutterstock

Velika Britanija će poslati oko 200 raketa protivvazdušne odbrane Ukrajini kako bi pomogla u zaštiti civila i infrastrukture od ruskih dronova i bombardovanja, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin testira odbranu Ukrajine i odlučnost Zapada, nadajući se da može da zgrabi pobedu iz ralja poraza. Ali greši. Sada je vreme da se slobodni svet okupi i udvostruči naše napore da Ukrajina dobije ono što joj je potrebno za pobedu", rekao je britanski ministar odbrane Grant Šeps, prenosi Rojters.

Najava pošiljke dolazi u trenutku kada je Rusija izvršila jedan od svojih najvećih raketnih napada na Ukrajinu tokom rata, prema podacima Kijeva, ubivši više desetina civila i ranivši desetine drugih.

Rakete protivvazdušne odbrane, proizvedene u Britaniji od strane odbrambenog izvođača MBDA, dizajnirane su za lansiranje iz aviona uključujući tajfun i borbene avione F-35, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Britanija je izdvojila ukupno 4,6 milijardi funti (5,9 milijardi dolara) za vojnu podršku Ukrajini tokom dve godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()