Nemačku ministarku odbrane rat u Ukrajini koštao pozicije

Nemačka ministarka odbrane podnela ostavku

16.01.2023. 14:11
  • Podeli:
kristina lambreht nemačka profimedia-1664694017939.webp Foto: Profimedia

Kristih Lambreht, nemačka ministarka odbrane, zatražila je od kancelara Olafa Šolca razrešenje dužnosti. Lamberhtova je inače pripadnike Šolcove Socijaldemokratske partije.

Nemačka se od početka rata u Ukrajini našla pod pritiskom zbog nedovoljnog slanja vojne pomoći Ukrajini kao i zbog neadekvatnog odgovora koji su od nje očekivale druge članice EU.

Nakon što je Olaf Šolc krajem decembra više od sat vremena razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pritisak na ovu zemlju da poveća vojnu podršku Ukrajini nastavio je da raste. Nemačka je u više navrata odbila da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, pravdavši se da bi to značilo direktnije uključivanje u rat sa Rusijom.

Ipak, Nemačka je posle SAD poslala najveću vojnu pomoć Ukrajini. Ranije ovog meseca je najavljeno da će Nemačka Ukrajini poslati borbena vozila pešadije "marder", a Kijev je takođe zatražio isporuku težih tenkova, kao što su "leopard".

Ostavka Lambrehtove dolazi u trenutku kada se sve više podiže glas u nemačkoj javnosti kako nije uspela da vrati Bundesver u formu, iako je dogovoren specijalni fond od 100 milijardi evra za tu svrhu nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Možda i najbizarniji deo rada Lamberhtove sadržan je u novogodišnjem videu u kome sumira godinu iza sebe okrakterizirajući je kao godinu u kojoj je bila suočena sa "neverovatnim izazovima" i u kojoj "usred Evrope besni rat. S tim su za mene bili povezani mnogi posebni utisci, mnogi susreti sa interesantnim, sjajnim ljudima“, rekla je Lambreht u videu, što je izazvalo salvu kritika na njen račun.

Kako je izjavio portparol nemačke vlade, Olaf Šolc je prihvatio ostavku Lambrehtove, rekavši da će kancelar uskoro objaviti ko će biti njen naslednik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()