Nemci se dozvali pameti: Bundestag odbacio rezoluciju o snabdevanju Kijeva raketama Taurus

Za odbacivanje rezolucije glasalo je 495 parlamentaraca od 690 prisutnih, 190 je glasalo za, a još pet je bilo uzdržano

14.03.2024. 14:35
  • Podeli:
nemačka raketa taurus, 2017 - profimedia-65e5c12c061f8.webp Foto: Profimedia

Većina poslanika Bundestaga glasala je danas protiv nove rezolucije najveće opozicione poslaničke grupe CDU/CSU, kojom se zahteva da Nemačka pošalje krstareće rakete dugog dometa Taurus Ukrajini.

Za odbacivanje rezolucije glasalo je 495 parlamentaraca od 690 prisutnih, 190 je glasalo za, a još pet je bilo uzdržano. Sastanak su prenosili lokalni TV kanali.

Glasanju je prethodila jednoipočasovna debata o predlogu konzervativne opozicije, prenosi Ukrinform. Poslanici iz redova "zelenih" i liberala, koji su deo vladajuće koalicije, u svojim istupima su uglavnom podržavali ideju o slanju raketa dugog dometa Ukrajini, ali su tokom glasanja poštovali "koalicionu” disciplinu i zajedno sa Socijaldemokratskom partijom glasali "protiv”.

Protiv su bili i desničarska populistička Alternativa za Nemačku i Levica, koji su u više navrata pozivali na prekid isporuke bilo kakvog naoružanja Ukrajini kako bi se otvorio put mirovnim pregovorima. 

Stranke demokratskog centra – i koalicija i opozicija – naglasile su da unutrašnje političke razmirice idu naruku ruskoj propagandi i predsedniku Vladimiru Putinu, koji pokušava da seje razdor u zapadnim demokratijama i uveća razlike koristeći temu pomoći Ukrajini. 

Debati je prisustvovalo nekoliko ministara u vladi, uključujući ministra odbrane Borisa Pistorijusa i ministarku Analenu Berbok.

Nemački kancelar Olaf Šolc je dan ranije u Bundestagu odbacio mogućnost slanja projektila Taurus u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, za efikasnu upotrebu ovih projektila potrebno je angažovanje nemačkog vojnog osoblja, a to je upravo linija koju on ne želi da pređe.

Ovo je već treći pokušaj opozicione frakcije da dobije podršku parlamenta po pitanju transfera Ukrajini sistema naoružanja.

Odluke o slanju bilo koje vrste oružja donosi savezna vlada, a odluke Bundestaga po ovom pitanju su savetodavne prirode.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()