Nuklearka Zaporožje bezbedna, situacija posle rušenja brane Kahovka stabilizovana

'Inspektori će i dalje ostati ovde i rad na proceni situacije će se nastaviti', izjavio je direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju

15.06.2023. 16:23
  • Podeli:
ne-zaporozje-zaporizja-reuters-639346f83d796.webp Foto: Reuters

Preduzete su "brojne mere" za stabilizaciju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, saopštio je direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

On je tokom posete nuklearki koja je usledila je posle rušenja brane Kahovka prošle nedelje, što je ugozilo rezervoare iz kojih reaktori dobijaju rashladnu vodu, ocenio da je situacija u Zaporožju "ozbiljna", ali da je nivo rashladne vode dovoljan.

Grosi je rekao i da će inspektori IAEA ostati u tom postrojenju, prenose RIA Novosti.

"Inspektori će i dalje ostati ovde i rad na proceni situacije će se nastaviti", naveo je on.

Grosi je izrazio očekivanje da će nuklearna elektrana Zaporožje raditi punim kapacitetom nakon prestanka neprijateljstava.

Nuklearna elektrana Zaporožje ​​nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Ta najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi od marta 2022. je pdo kontrolom ruskih snaga.

Nuklearka je u blizini prve linije fronta, a ukrajinska i ruska strana se međusobno optužuju za granatiranje teritorije na kojoj se nalazi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()