Obalska straža Italije 'uhapsila' Benksijev spasilački brod sa 178 migranata

Brod 'Lujza Mišel' je morao da pristane u Siciliji, u skladu sa novim italijanskim zakonom za brodove humanitarnih organizacija, što je njegova posada odbila

26.03.2023. 21:55
  • Podeli:
Brod Lujza Mišel_Benksi_migranti_Foto Profimedia-6420aa695ec3d.webp Foto: Profimedia

Obalska straža Italije zadržala je kod ostrva Lampeduze spasilački brod koji finansira poznati britanski ulični umetnik Benksi, jer je komanda broda odbila da, posle operacije spasavanja migranata u libijskoj spasilačkoj zoni, pristane na Siciliji.

Obalska straža je naredila brodu "Lujza Mišel" da pristane u Trapaniju na Siciliji, ali da se brod umesto toga zaputio u maltešku spasilačku zonu da pomogne čamcima sa migrantima u toj oblasti, prenosi Rojters.

"Lujza Mišel" je morala da pristane u Siciliji u skladu sa novim italijanskim zakonom koji je doneo nova pravila za brodove humanitarnih organizacija koje spasavaju migrante, tvrdi italijanska oblalska straža.

Oni su dodali da "Lujza Mišel" zbog bezbednosti nije smela da primi previše migranata. Spasilački brod sa 178 migranata je na kraju bio prinuđen da pristane na ostrvu Lampeduza.

Nevladina organizacija "Lujza Mišel" je saopštila da je zadržavanje njihovog broda "neprihvatljivo" i da će se žaliti protiv te odluke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()