Određen datum prvog ročišta Evanu Gerškoviču: Rusi sude iza zatvorenih vrata

FSB je objavio 30. marta 2023. godine da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD

17.06.2024. 11:11
  • Podeli:
ivan gerškovič reuters-643047308a2cb.webp Foto: Reuters

Prvo ročište američkom novinaru Evanu Gerškoviču optuženom za špijunažu u Rusiji određeno je za 26. jun u Sverdlovskom oblasnom sudu u Jekaterinburgu i biće održano iza zatvorenih vrata.

"Sverdlovski oblasni sud primio je krivični postupak protiv američkog državljanina Evana Gerškoviča. Organi prethodne istrage ga terete da je počinio krivično delo iz člana 276. Krivičnog zakonika Ruske Federacije (špijunaža). Proces će se odvijati iza zatvorenih vrata. Prvo sudsko ročište zakazano je za 26. jun 2024. godine", navodi se u saopštenju suda, prenose RIA Novosti.

Gerškovič, novinar Vol strit džurnala (WSJ), tereti se u Rusiji da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. godine prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC. proizvodnju i popravku vojne opreme", piše u saopštenju tužioca objavljenom u četvrtak.

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. godine da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()