Oglasio se Prigožin nakon govora Putina: Predsednik je duboko pogrešio

Putin je za akciju vagnerovaca kazao da je to "zločinačka kampanja jednaka oružanoj pobuni".

24.06.2023. 12:15
  • Podeli:
Tan2023-06-2408491195_3 vladimir putin jevgenij prigožin AP Photo-6496c24921a33.webp Foto: Tanjug/AP Photo

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin odbacio je danas optužbe predsednika Vladimira Putina za izdaju, a svoje borce nazvao patriotama.

U audio poruci na svom Telegram kanalu, Prigožin je poručio:

"Što se tiče izdaje otadžbine, predsednik je duboko pogrešio. Mi smo patriote. Niko se neće predati na zahtev predsednika. Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima", prenosi AP.

On je rekao da se njegovi borci neće predati na zahtev Putina, jer "ne žele da zemlja živi u korupciji, prevari i birokratiji".

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je u subotu da će braniti zemlju od oružane pobune Prigožina, koju je nazvao "ubodom noža u leđa" Rusiji.

"Svi koji su pripremali pobunu pretrpeće neizbežnu kaznu. Oružane snage i druge vladine agencije dobile su neophodna naređenja", rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.

Putin je za akciju vagnerovaca kazao da je to "zločinačka kampanja jednaka oružanoj pobuni".

"Rusija će se braniti. Borimo se za život i bezbednnost naših građana i naš teritorijalni integritet. To je pokušaj podmetanja iznutra. To je izdaja", kazao je Putin.

On je ocenio da su "lični interesi doveli do izdaje zemlje".

"Svi koji su krenuli putem izdaje biće kažnjeni i za to će odgovarati. Oružane snage su dobile potrebna naređenja. Borimo se protiv anarhije i kapitulacije. Ova unutrašnja pobuna je za nas smrtni udarac. Činim sve da odbijem ovaj napad", kaže Putin.

On je potez Prigožina nazvao "ubodom nožem u leđa".

"Oni koji su se pobunili izdali su Rusiju i pozivam sve koji su u to uključeni da prekinu bilo kakvu vrstu učestvovanja u oružanom sukobu", rekao je Putin i upozorio i na "neizbežnu kaznu" koja čeka one koji dele rusko društvo i naglasio da je u glavnom gradu Moskvi i u nekoliko drugih oblasti na snazi režim borbe protiv terorizma.

Podsetimo, Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner“ Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune. Prigožin se trenutno nalazi u Rostovu-na-Donu i poručuje da ministar Sergej Šojgu treba da dođu kod njega na razgovor.

Prema njegovim rečima, ako ne dođu, blokiraće grad Rostov i krenuti ka Moskvi.  Prigožin je, takođe, rekao da ima 25.000 vojnika pod svojom komandom i da će "kazniti" Šojgua.

Kako prenosi Rojters, šef ruskih paravojnih jedinica “Vagner“ Jevgenij Prigožin optužio je u rusku vojsku da “uništava“ njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti optužbu i obećao da će zaustaviti “zlo“ vojnog vrha.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()