Osuđeni prevaranti koji su oštetili Epl za 2,5 miliona: Od fejk ajfona očas posla dolazili do originala

Njihove kriminalne aktivnosti trajale su od 2017. do 2019. godine

05.10.2024. 23:45
  • Podeli:
apple-66f5001857591.webp Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da su donete presude protiv dvojice kineskih državljana iz Merilenda, Haotian Suna i Pengfei Ksua, koji su prevarili kompaniju Epl tako što su oko 6.000 falsifikovanih pametnih telefona zamenili originalnim, što im je donelo oko 2,5 miliona dolara.

Njihove kriminalne aktivnosti trajale su od 2017. do 2019. godine i rezultirale su ozbiljnim finansijskim gubicima kompanije. Presuda je izrečena 3. oktobra, a oba počinioca su dobila zatvorske kazne, prenosi US Today.

Kako je saopštilo američko Ministarstvo pravde, porota ih je proglasila krivim za optužbe za zaveru i prevaru pošte nakon petodnevnog suđenja u februaru. San je osuđen na 4,5 godine zatvora i mora da isplati više od milion dolara na ime odštete Eplu, dok je njegov saučesnik, Ksue, osuđen na četiri godine i mora da vrati oko 397.800 dolara. 

Obojica su takođe osuđena na tri godine uslovno nakon puštanja na slobodu i moraju da plate sudske troškove.

Suština lažne šeme bila je upotreba lažnih ajfona (iPhone-a) sa izmenjenim serijskim brojevima ili IMEI brojevima koji odgovaraju stvarnim telefonima pod garancijom. Epl daje jednogodišnju garanciju na nove uređaje i nudi planove osiguranja za produženje te garancije, što su hakeri iskoristili. 

Prevaranti su slali lažne uređaje u servisne centre kompanije Epl poštom ili ih lično donosili koristeći lažne podatke. Kao rezultat toga, Epl, smatrajući da su ovi uređaji originalni i pod garancijom, često ih je menjao originalnim.

Kriminalna šema je otkrivena zahvaljujući zajedničkim naporima Eplove službe bezbednosti i istražitelja. 

U 2019, poštanski inspektor Stiven Koen počeo je da presreće pakete koji sadrže hiljade falsifikovanih ajfona koji dolaze iz Kine, a zatim se prenose u Epl. Ovi uređaji su ili bili van garancije ili su sadržavali lažne delove za koje je Epl pogrešno verovao da su originalni.

Koen je takođe primetio da Epl ima mere za sprečavanje ponovljenih lažnih vraćanja, uključujući odbijanje da se popravi ili zameni uređaj ako zahtev dolazi od određene osobe ili adrese. Međutim, prevaranti su lako zaobišli ove mere koristeći različite pseudonime i otvarajući nove poštanske sandučiće. Na primer, Sun je bio povezan sa osam poštanskih sandučića UPS Store koje su pratili organi za sprovođenje zakona.

Federalni agenti počeli su da presreću pakete, zapisujući IMEI brojeve svih telefona i dozvoljavajući im da budu isporučeni primaocima kako bi prikupili više informacija. Zatim su kontaktirali Epl kako bi dobili povratne podatke povezane sa tim brojevima.

Kako se ispostavilo, Sun je podneo više od 1.000 zahteva za popravku koristeći više adresa e-pošte, od kojih su neke bile registrovane pod njegovim pravim imenom.

Istraga je trajala nekoliko meseci, a agenti su, ne samo presretali pakete, već su pratili osumnjičene, analizirali njihovo kretanje i ponašanje, pa čak su i ispitivali đubre u blizini njihovih domova u potrazi za dokazima. 

Epl je takođe pomogao u istrazi potvrđujući lažne IMEI brojeve i serijske brojeve, kao i prisustvo falsifikovanih delova u uređajima. Kao rezultat toga, kriminalna šema je uspešno otkrivena, a prevaranti su osuđeni, navodi se u saopštenju federalnog ministarstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()