Otkriven sadržaj pisma: Zna se šta je Orban predložio Evropskom savetu u vezi sa Kinom i Rusijom

Pismo sadrži deset tačaka

16.07.2024. 09:19
  • Podeli:
Tan2023-12-1416472320_3 viktor orban AP PhotoVirginia Mayo-657c3140935a6.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Premijer Mađarske Viktor Orban uputio je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu pismo u kojem, između ostalog, poziva na razgovore sa Kinom o "mirovnoj konferenciji" i obnavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom, objavio je Bild.

List navodi da Orban iznosi sažetu procenu nakon nedavnih razgovora sa liderima Ukrajine, Rusije, Kine, Turske i bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom o sukobu u Ukrajini, kao i neke predloge za razmatranje.

Premijer Mađarske u pismu poziva na razgovore sa Kinom o "mirovnoj konferenciji", obnavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom i, kako navodi, "političku ofanzivu prema zemljama globalnog juga, čije smo poštovanje izgubili zbog našeg stava o ratu u Ukrajini", piše Bild.

Pismo sadrži deset tačaka, a kada je reč o ratu u Ukrajini mađarski premijer ocenjuje da će se intenzitet sukoba radikalno intenzivirati u bliskoj budućnosti.

Politički savetnik mađarskog premijera izjavio je u ponedeljak da je Orban pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i sa planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()