Ovde je ubijen Jahja Sinvar: Izraelska vojska i Šin Bet objavile fotografiju mrtvog lidera Hamasa

Snage 828. Bislamačke brigade ubile su trojicu operativaca, a jedan od njih je danas identifikovan kao Sinvar

17.10.2024. 20:51
  • Podeli:
mesto ubistva jahje sinvara, jahja sinvar - 17 okt 2024 - profimedia-0922552285-67115b57cbfb8.webp Foto: Profimedia

Izraelska vojska i Šin Bet danas su u zajedničkom saopštenju potvrdili da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u sredu u južnom Pojasu Gaze posle ''godinu dana potere'', a izraelski zvaničnici ocenili su da njegova eliminacija predstavlja veliki uspeh. Kako se navodi, zajedničke akcije Šin Beta i IDF-a su smanjile Sinvarovu zonu operacija, što je rezultiralo ubistvom lidera militantne grupe, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se objašnjava da su tokom proteklih nekoliko nedelja 162. divizija i divizija Gaza operisale u oblastima palestinske enklave za koje obaveštajni podaci ukazuju da su se skrivali visoki zvaničnici Hamasa. 

Snage 828. Bislamačke brigade ubile su trojicu operativaca, a jedan od njih je danas identifikovan kao Sinvar, navodi se u saopštenju.

Izraelski predsednik Isak Hercog poručio je da je sada vreme da se oslobode preostali taoci iz Gaze i rekao da je Sinvar ''odgovoran za gnusne terorističke akte protiv izraelskih civila, građana drugih zemalja i ubistvo hiljada nevinih ljudi“, piše BBC.

Beni Ganc, predsednik izraelske Partije nacionalnog jedinstva, čestitao je izraelskoj vojsci nakon potvrde da je Sinvar ubijen.

''Ovo je važno dostignuće sa jasnom porukom - gonićemo svoje neprijatelje do kraja, bilo kada i bilo gde“, napisao je na mreži X.

On je rekao da će izraelska vojska ''nastaviti da deluje u Pojasu Gaze u godinama koje dolaze, a sada se mora iskoristiti niz dostignuća i eliminacija Sinvara da bi se došlo do povratka otetih i zamene Hamasove vladavine“ .

Ranije večeras, izraelski šef diplomatije Izrael Kac potvrdio je  ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara.

Kac je u poruci svojim kolegama širom sveta preneo da su Sinvara ubili izraelski vojnici, preneo je BBC.

''Ovo je značajno vojno i moralno dostignuće za Izrael i pobeda celog slobodnog sveta protiv osovine zla radikalnog islama koju vodi Iran", rekao je Kac. 

Eliminacija Sinvara, kako je dodao, stvara mogućnost za trenutno oslobađanje talaca i otvara put za promenu koja će dovesti do nove realnosti u Gazi - bez Hamasa i bez iranske kontrole.

Hamas još uvek nije izdao zvanično saopštenje, a Izrael je tokom sproveo provere, uključujući DNK nalaze, kako bi se utvrdilo da li je ubijeni Palestinac zaista Sinvar.

Sinvar je imenovan početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi. On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()