Parlament potvrdio, Slovenija postala 147. članica UN koja je priznala Palestinu

Za priznanje je glasalo 52 od 53 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv

05.06.2024. 08:07
  • Podeli:
palestina slovenia shutterstock-66589e6520233.webp Foto: Shutterstock

Slovenačka narodna skupština je na vanrednoj sednici podržala odluku vlade o priznanju Palestine kao nezavisne i suverene države, prenosi slovenačko Delo.

Za priznanje je juče glasalo 52 od 53 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, a ovom odlukom Slovenija je postala 147. članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Palestinu. Podsetimo, slovenačka Vlada je krajem maja donela istu odluku, a potvrdom u parlamentu ona je postala zvanična.

Opozicija je prethodno blokirala vanrednu sednicu skupštine.

U ponedeljak se pojavila informacija da će Slovenija odložiti priznavanje Palestine zbog toga što opoziciona Slovenačka demokratska stranka traži referendum o ovom pitanju.

SDS je tokom plenarne sednice ponovo podneo predlog za raspisivanje savetodavnog referenduma pre glasanja o priznanju Palestine, ali je vladajuća koalicija je taj predlog odbila na vanrednoj sednici parlamenta.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()