Poslanici iz 12 zemalja traže od svojih vlada da uvedu embargo na oružje Izraelu

Posle privremene presude Međunarodnog suda pravde, embargo je više od moralne obaveze, postao je pravni zahtev, naveli su potpisnici

01.03.2024. 17:02
  • Podeli:
izraelski vojnici, vojska izraela, izraelska vojska, Gaza - 8 dec 2023 - AP Photo Moti Milrod, Haaretz, File Tanjug-6581a1f344f62.webp Foto: AP Photo/Moti Milrod, Haaretz, File/Tanjug

Više od 200 krajnjih levičara iz 12 zemalja uputilo je pismo svojim vladama, pokušavajući da ih ubede da uvedu embargo Izraelu na uvoz oružja zbog najnovijih "grubih kršenja međunarodnog prava" u ratu protiv Hamasa u Gazi.

Prema pisanju Gardijana, među potpisnicima su bivši lider Laburističke partije Džeremi Korbin, lider Zelene partije u australijskom senatu, kao i poslanici i političari iz Francuske, Kanade, Belgije, Brazila, Španije, Holandije, Irske i Turske.

Jedini američki potpisnik je demokrata Rašida Tlaib iz Predstavničkog doma.

"Znamo da su smrtonosna oružja i njihovi delovi, napravljeni kod nas ili prebačeni preko naših zemalja, trenutno pomažu u izraelskom napadu na Palestinu, gde je poginulo 30.000 ljudi u Gazi i na Zapadnoj obali. Ne možemo više da čekamo. Posle privremene presude Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe za genocid protiv države Izrael, oružje na embargo je više od moralne obaveze, postao je pravni zahtev", naveli su poslanici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()