Požurili da reše slučaj: Rusi pomerili ročište Evanu Gerškoviču

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD

16.07.2024. 11:58
  • Podeli:
evan gerškovič reuteres-646ce9319fda3.webp Foto: Reuters

Sledeće ročište u suđenju reporteru Volstrit džurnala Evanu Gerškoviču pomereno je na 18. jul, umesto da bude održano 13. avgusta, saopštio je danas ruski sud koji vodi njegov slučaj. Odluka o pomeranju datuma doneta je na zahtev Gerškovičeve odbrane, prenela je Ria novosti.

Gerškoviču je prošlog meseca počelo suđenje iza zatvorenih vrata u Jekaterinburgu, gde se suočava sa optužbama za špijunažu i kaznom do 20 godina zatvora.

Gerškovič, Volstrit džurnal i vlada Sjedinjenih Američkih Država nazvali su tužbe lažnim i politički motivisanim.

Prema ruskom tužilaštvu, Gerškovič se tereti da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravku vojne opreme".

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD. On je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()