"Prebrodili oluje" Si i Bajden razmenili čestitke, ali ne novogodišnje

Samit održan u San Francisku u novembru ukazao je na pravac razvijanja odnosa za obe države, naveo je kineski predsednik

01.01.2024. 09:42
  • Podeli:
si đinping i džo bajden u sad, 15 nov 2023 - foto Doug Mills The New York Times via AP, Pool Tanjug (2)-6555c599d29ab.webp Foto: Doug Mills/The New York Times via AP, Pool/Tanjug

Kineski predsednik Si Đinping razmenio je čestitke sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom povodom 45. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si je u poruci naveo da su obe zemlje "prebrodile oluje i ostvarile opšti napredak", što je doprinelo blagostanju njihovih naroda i svetskom miru, stabilnosti i prosperitetu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Si je uspostavljanje diplomatskih veza Kine i SAD nazvao "velikim događajem" u istoriji bilateralnih i međunarodnih odnosa.

Kina i SAD su imali period zahlađenja odnosa pre nego što su zvaničnici američke administracije posetili Peking i sastali se sa svojim kolegama kako bi obnovili komunikaciju i poverenje u mesecima koji su prethodili samitu Sija i Bajdena u San Francisku u novembru, koji je ocenjen kao prilika za smirivanje tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Si je saopštio da je samit ukazao na pravac razvijanja odnosa za obe države, u okviru vizije usmerene na budućnost i poručio da je voljan da sa američkim predsednikom nastavi da radi u cilju promovisanja svetskog mira i razvoja, navodi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()