Pripreme za povratak kući: Kosmonauti postavili dodatno sedište na Sojuz MS-23

Misija kosmonauta Roskosmosa Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i NASA astronauta Frenka Rubija produžena je 15. decembra zbog curenja

06.03.2023. 18:41
  • Podeli:
sojuz_svemir-pixabay-639ad66627c81.webp Foto: Pixabay

Nakon što su u petak kosmonauti postavili dva prilagođena sedišta za kosmonaute Roskosmosa Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Petelina, koji je i specijalni dopisnik TASS-a na ISS, danas je postavljeno i dodatno sedište.

Kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pomerili su i ugradili u letelicu Sojuz MS-23 treće prilagođeno sedište, namenjeno astronautu NASA Frenku Rubiju, saopštila je danas pres služba Roskosmosa.

„Danas je prilagođeno sedište astronauta Fransiska Rubija prebačeno sa američke svemirske letelice Crew Dragon i postavljeno na desnu stranu Sojuza MS-23“, saopštila je ruska državna korporacija za kosmičke aktivnosti, prenosi agencija TASS.

Misija kosmonauta Roskosmosa Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i NASA astronauta Frenka Rubija produžena je 15. decembra zbog curenja iz spoljne petlje sistema termičke kontrole letelice sa posadom Sojuz MS-22. 

Nakon analize situacije, državna komisija odlučila je da oštećeno svemirsko vozilo vrati bez posade. 

Posada će se vratiti na Zemlju svemirskim brodom Sojuz MS-23, koji je lansiran 24. februara, a dva dana kasnije pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()