Puno košta: Finski zoološki vrt vraća džinovske pande u Kinu

Zoološki vrt u Finskoj se nadao da će pande privući posetioce, ali je prošle godine saopšteno da su umesto toga nagomilani dugovi.

24.09.2024. 18:34
  • Podeli:
panda džinovske-66f2ea206d729.webp Foto: AP Photo/Igor Mikhalyov

Finska će vratiti dve džinovske pande u Kinu u novembru, više od osam godina pre vremena, pošto zoološki vrt u kome žive više ne može da priušti njihovo održavanje, rekao je za Rojters predsednik odbora zoološkog vrta. 

Pande po imenu Lumi i Piri, donete su u Finsku u januaru 2018. godine, mesecima nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio tu zemlju i potpisao zajednički sporazum o zaštiti životinja.

Od svog osnivanja 1949. godine, Kina je poslala pande u strane zoološke vrtove kako bi ojačala trgovinske veze.

Zoološki vrt je uložio više od osam miliona evra u objekat u kojem žive životinje i suočio se sa godišnjim troškovima od 1,5 miliona evra za njihovo održavanje.

Zoološki vrt u Finskoj se nadao da će pande privući posetioce, ali je prošle godine saopšteno da su umesto toga nagomilani dugovi.

Rastuća inflacija je povećala troškove, saopštio je zoološki vrt, a finska vlada je 2023. odbacila molbe za državno finansiranje.

Pregovori o vraćanju životinja trajali su tri godine.

Povratak pandi je poslovna odluka koju je doneo zoološki vrt, a koja nije uključivala finsku vladu i ne bi trebalo da utiče na odnose dve zemlje, rekao je portparol finskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kineska ambasada u Helsinkiju nije odgovorila na zahtev za komentar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()