Putin: Glavni zadatak da jačamo suverenitet Rusije, a rat će se završiti čim ispunimo sve ciljeve

U Kijevu su tvrdili da tamo nema nacista, ali kada šef kijevske administracije aplaudira bivšem SS vojniku, nije li to znak nacifikacije, zapitao se ruski predsednik

14.12.2023. 12:46
  • Podeli:
vladimir putin, 14 dec 2023 - foto AP Photo Alexander Zemlianichenko, Pool Tanjug (1)-657ae7c634091.webp Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Tanjug

Postojanje Rusije bez suvereniteta je nemoguće, glavni zadatak je njegovo jačanje, bezbednost granica i obezbeđivanje prava i sloboda građana, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije.

"Za državu kao što je Rusija, postojanje, jednostavno postojanje naše zemlje, bez suvereniteta je nemoguće. To jednostavno neće postojati. Bar u obliku u kojoj postoji danas i u kojoj je postojala hiljadu godina", rekao je Putin sumirajući godinu.

On je naveo da se to odnosi na jačanje spoljnog suvereniteta, odnosno jačanje odbrambenih sposobnosti zemlje i spoljne bezbednosti, zatim na jačanje javnog suvereniteta, odnosno bezuslovno obezbeđenje prava i sloboda građana i razvoj političkog sistema, kao i na  osiguranje  bezbednosti i suvereniteta u ekonomskoj i tehnološkoj sferi, prenosi RIA Novosti. 

Na pitanje kada će nastupiti mir, Putin je istakao da će sukob u Ukrajini biti završen kad ciljevi budu ispunjeni.

"Govorimo o neutralnom statusu Ukrajine, denacifikaciji i demilitarizaciji. U Kijevu su tvrdili da tamo nema nacista, ali kada šef kijevske administracije aplaudira bivšem SS vojniku, nije li to znak nacifikacije", postavio je Putin pitanje.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Tanjug

Kada je reč o demilitarizaciji, rekao je da Ukrajina dobija dosta naoružanja, koje će, kako je naveo, uskoro početi da ponestaje. 

"Isporučili su Kijevu sve što su zapadne zemlje obećale da će isporučiti, pa čak i više. Međutim, ruska vojska nastavlja da uspešno uništava ovo oružje", naglasio je Putin.

On je dodao da nema potrebe za drugim talasom mobilizacije u Rusiji.

"Zašto bi nam bila potrebna mobilizacija? Danas za tim nema potrebe", poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, situacija na frontu koji je dugačak oko 2.000 kilometara se popravlja.

"Naravno, možda nije sve isporučeno na vreme, ali proizvodnja raste i mnogo se kupuje, i privatno, iz inostranstva", rekao je Putin, dodavši da se na frontu nalazi 617.000 vojnika.

Govoreći o situaciji u Pojasu Gaze, ruski predsednik je rekao da je izjava generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da je područje Gaze "najveće dečije groblje" objektivna ocena koja mnogo govori.

"Za vreme Hladnog rata, velike sile su blokirale odluke drugih zemalja. Toga je uvek bilo. Ujedinjene nacije su i formirane kako bi se pronašao konsenzus, a ako ga nema, neće biti ni rešenja", istakao je Putin.

On je poručio da moraju da budu primenjena rešenja za stvaranje palestinske države, sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

"U stalnom sam kontaktu sa turskim predsednikom Erdoganom, delimo iste stavove po tim pitanju", rekao je Putin i dodao da je sastanak sa predsednikom Turske moguć sledeće godine.

On je naveo da Rusija želi da otvori bolnicu na granici Pojasa Gaze, ali, prema njegovim rečima, to još nije moguće.

"Razgovarao sam i sa premijerom Netanijahuom. Izraelska strana smatra da otvaranje ruske bolnice u Pojasu Gaze nije bezbedno, tako da ćemo stati sa tim naporima. Mi sa Izraelom imamo sporazum i oni su nas zamolili da povećamo isporuku medicinske opreme i lekova", rekao je Putin.
Naglasio je da sukob u Ukrajini i sukob u Gazi ne mogu da se porede kada je reč o razaranjima.

"Pogledajte specijalnu vojnu operaciju i ono što se dešava u Gazi. Videćete razliku. Ništa slično se ne dešava u Ukrajini", rekao je Putin, dodavši da je situacija u Pojasu Gaze "kastastrofalna".

Kada je reč o delovanju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), predsednik Rusije je rekao da su zvaničnici te organizacije postali "previše zavisni od sponzora", dodavši da bi mogli da "sahrane olimpijski komitet".

"Uvek sam govorio da sportistima treba omogućiti takmičenje. Treba pogledati kakve uslove postavlja MOK", kazao je Putin.

On je naglasio da sport nema veze sa politikom i da treba da povezuje ljude.

"Postoje problemi, i sportisti nemaju nikakve veze sa tim. Neka idu i neka se takmiče. Isto važi i za ruske sportiste i za one iz drugih zemalja. Međutim, to zapadni zvaničnici ne dozvoljavaju", rekao je ruski predsednik.

Za Putinovu godišnju konferenciju za medije i direktnu liniju, koje su ove godine spojene, stiglo je više od milion i po pitanja, a građane Rusije najviše interesuje ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini, situacija na međunarodnom planu, ali i medicina i obrazovanje, navodi RIA Novosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()