Putin: Svet se približio tački bez povratka, urušena evroatlantska bezbednost

Putin je istakao da, ukoliko Evropa želi da ostane jedan od nezavisnih centara svetskog razvoja, to može učiniti kroz dobre odnose s Rusijom.

14.06.2024. 22:45
  • Podeli:
vladimir putin, savet bezbednosti rusije - 13 maj 2024 - profimedia-66423c5de6672.webp Foto: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se svet približio tački bez povratka i da NATO nastoji da pojača pritisak na one zemlje čiji razvoj pokušava da obuzda, prenose ruski mediji.

"Sebičnost i bahatost zapadnih država doveli su do sadašnjeg stanja stvari, svet se približio tački bez povratka", rekao je Putin u obraćanju rukovodstvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On smatra i da će doći do kolapsa evroatlantskog sistema bezbednosti i da će morati da se stvori novi, kao i da države treba da razrade svoje opcije za obezbeđivanje bezbednosti u Evroaziji, navodi RIA Novosti.

Putin je istakao da, ukoliko Evropa želi da ostane jedan od nezavisnih centara svetskog razvoja, to može učiniti kroz dobre odnose s Rusijom.

''Ako Evropa želi da se održi kao jedan od nezavisnih centara svetskog razvoja i kulturnih i civilizacijskih pojaseva planete, svakako treba da bude u dobrim, ljubaznim odnosima sa Rusijom i što je najvažnije, mi smo spremni za to'', rekao je on.

Ukrajinska kriza nije sukob dve države ili dva naroda, već je rezultat agresivne politike Zapada, ocenio je ruski predsednik.

"Sadašnji pravi gospodari Ukrajine, a to, nažalost, nije narod Ukrajine, već globalističke elite koje se nalaze u inostranstvu, pokušavaju da na ukrajinsku izvršnu vlast prebace teret donošenja nepopularnih odluka među ljudima, uključujući o daljem smanjenju starosne granice za regrutaciju“, rekao je ruski lider.

Dodao je i da su problemi u bivšoj Jugoslaviji nastali zbog mešanja Zapada, a da je isto učinjeno i u Iraku, Libiji i Siriji, kao i da, kako tvrdi, nijedna zemlja nema garanciju da se neće naći na meti NATO-a.

Putin je napomenuo da je evroatlanski sistem bezbednosti urušen, a da je neophodno izgraditi novi.

Naglasio je i da je međunarodna zajednica imala šansu da izgradi pouzdan i pravičan bezbednosni poredak, za šta je bila neophodna spremnost da se saslušaju različita mišljenja i ista uzmu u obzir.

 ''Svedoci smo kolapsa evroatlantske bezbednosti, zapravo, treba da je kreiramo iznova, formulišemo nacrt nove bezbednosti u Evroaziji'', zaključio je Putin.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()