Rat u Ukrajini Rusiju koštao četvrtinu državnog budžeta

Rat u Ukrajini Rusiju košta oko 10 milijardi dolara mesečno.

25.11.2022. 13:55
  • Podeli:
herson ukrajina reuters-1668020874170.webp Foto: Reuters

Rusija je na rat u Ukrajini, od 24. februara do danas, potrošila 82 milijarde dolara ili četvrtinu svog godišnjeg budžeta, procenjuje Forbs Ukrajina.

Najveći deo naoružanja završio u ukrajinskim rukama

Budžetski prihodi Rusije su tokom 2021. godine iznosili 340 milijardi dolara, što znači da je Ruska Federacija već potrošila četvrtinu prošlogodišnjih prihoda na vojne operacije, prenosi Gardijan.

Prema procenama Forbsa, Rusija je izgubila 278 borbenih aviona sa prosečnom cenom od 18 miliona dolara i 261 helikopter sa prosečnom cenom od 10,4 miliona dolara. 

Ukupni gubici ruske avijacije u novčanom smislu iznose 8 milijardi dolara.

Sve naoružanje izgubljeno tokom devet meseci rata koštalo je Rusiju 20,8 milijardi dolara a kako navodi Forbs Ukrajina, najveći deo toga završio je u rukama ukrajinskih snaga.

Budžet Rusije 340 milijardi dolara, 10 milijardi mesečno za rat u Ukrajini

Ova procena uključuje direktne troškove koji su neophodni za podršku vojnim operacijama i u nju su uključeni direktni vojni troškovi Rusije tokom devet meseci rata. Ne uključuje stalnu potrošnju na odbranu ili ekonomske gubitke.

U 2021. svi budžetski prihodi Rusije iznosili su 340 milijardi dolara iz čega Forbs izvodi obračun prema kome je potrošena već četvrtina budžeta Ruske Federacije.

Kako se dalje navodi, ovako velike troškove Rusija je mogla da podnese tokom proleća jer je tada ova zemlja zarađivala oko milijardu evra dnevno samo od nafte i gasa. Sada je, piše Forbs, situacija sasvim drugačija.

Kako rat odmiče, troškovi nezaustavljivo rastu, te su se tokom jeseni udvostručili. Rusiju sada dug i naporan rat u Ukrajini košta oko 10 milijardi dolara mesečno.

U međuvremenu, rat zahteva više novca. U jesen su se troškovi ratnih troškova za Rusku Federaciju udvostručili. Sada je za rat potrebno najmanje 10 milijardi dolara mesečno.

Podsetimo, rat u Ukrajinu je samu Ukrajinu koštao dosad oko 100 milijardi dolara, prema procenama Svetske banke i Evropske komisije kao i ukrajinske vlade.

Govoreći o ljudskim životima, američke vojne procene kažu da su obe strane izgubile zajedno oko 200.000 vojnika, konkretno je Ukrajina izgubila oko 40.000 civilnog stanovništa i oko 100.000 vojnika. Zemlju je napustilo oko 6,8 miliona ljudi, a još toliko je interno raseljeno.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()