Razgovori Putina i Kima trajali dva sata: Usledila večera za zvaničnike

Sastanak dva lidera održan je na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije

13.09.2023. 11:55
  • Podeli:
Tan2023-09-1310401920_5 kim džong un vladimir putin Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP-650186d612c17.webp Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un održali su danas tet-a-tet sastanak koji je trajao više od dva sata, posle pregovora u proširenom sastavu, saopštila je pres služba Kremlјa.

Sastanak dva lidera održan je na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije, prenosi agencija RIA Novosti. 

Nakon sastanka na kosmodromu je počela zvanična večera u čast dolaska Kim Džong Una u Rusiju.

Odnosi Moskve i Pjongjanga ne bi trebalo da zabrinjavaju druge zemlјe, jer nisu usmereni ni protiv koga, istakao je Dmitri Peskov, komentarišući sastanak dvojice lidera.

"Sva druga pitanja tiču se samo naše dve suverene zemlјe i ne bi trebalo da budu predmet zabrinutosti trećih država, jer se naša saradnja odvija u korist naroda naših dveju zemalјa, a ne protiv bilo koga“, rekao je Peskov za televiziju „Rusija 1“.

"Severna Koreja je naš bliski sused. I uprkos bilo kakvim komentarima ili povicima spolјa, mi ćemo graditi odnose sa našim susedima na način koji je koristan za nas i za naše susede“, naglasio je Peskov.

On je dodao da Rusija zadržava svoju poziciju u UN kada su u pitanju sankcije Severnoj Koreji, ali to ne može, ne treba i neće biti prepreka razvoju rusko-severnokorejskih odnosa.

Peskov je istakao da se izgradnja odnosa između Rusije i Severne Koreje takođe tiče osetlјivih oblasti, uklјučujući i vojnu.

Razgovor se održao u sali za sastanke tehničkog kompleksa kosmičkog raketnog kompleksa „Sojuz 2“.

U razgovorima su učestvovali članovi delegacija dve zemlje.

Sa ruske strane, pregovorima su prisustvovali zamenik šefa predsedničke administracije i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ministar spolјnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera - ministar industrije Denis Manturov, ministar odbrane Sergej Šojgu, zamenik premijera Aleksej Overčuk, potpredsednik vlade Marat Husnulin, ministar saobraćaja Vitalij Savelјev i ministar prirodnih resursa Aleksandar Kozlov .

Kim Džong Una na putovanju prate šef Ministarstva spolјnih poslova DNRK Čoe Song Hui, šef odelјenja za vojnu administraciju Centralnog komiteta Radničke partije Park Čong Čon i zamenik šefa Centralnog vojnog komiteta Li Bjung Čol, navodi RIA Novosti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()