Rusija na Sajmu naoružanja u Emiratima izložila oružje testirano u ratu u Ukrajini

Izloženo je više od 200 vrsta ruskog oružja, od tenkova do sistema protivvazdušne odbrane i municije

20.02.2023. 14:42
  • Podeli:
ruski tenk profimedia-63f3781a53417.webp Foto: Profimedia

 Na Međunarodnom sajmu naoružanja koji se održava na u UAE sudeluju i ruske vojne kompanije uprkos međunarodnim sankcijama, a izloženo oružje za prodaju je testirano, kako navodi Blumbert, u Ukrajini tokom invazije na tu zemlju.

„Većina predstavljenih proizvoda je već testirana u realnim borbenim uslovima. Ovo je jedna od glavnih prednosti ruskog oružja u odnosu na konkurente“, rekao je šef ruskog državnog odbrambeno-industrijskog konglomerata Rostec Sergej Čemezov, uoči otvaranja sajma, saopštila je pres služba kompanije. 

Testirano u Ukrajini

Više od 200 vrsta ruskog oružja, od tenkova do sistema protivvazdušne odbrane i municije, izloženo je na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme IDEKS 2023 u Abu Dabiju, najvećem sajmu opreme, inovacija i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane. 

SAD, Velika Britanija i Evropska unija sankcionisale su ruske proizvođače oružja zbog ruske agresije na Ukrajinu. Kako je podsetila američka agencija, ove nedelje navršiće se godinu dana od početka rata, bez naznaka kraja krvoprolića. 

Ujedinjeni Arapski Emirati, glavni poslovni i izvozni centar Bliskog istoka, kao i druge regionalne sile poput Saudijske Arabije, nastoje da razviju sopstvenu industriju oružja kako bi se zaštitile od invazije, uspostavljajući pritom bliske političke, energetske i poslovne veze sa Rusijom.

Pojedini američki zvaničnici upozorili su na rizik da Rusi mogu iskoristiti bliskoistočnu zemlju kako bi izbegli sankcije.  

U izolovanom paviljonu

Međutim, zvaničnici Emirata tvrde da je ta zemlja nezavisna i da poštuje međunarodno pravo, ali da nije u obavezi da poštuje kazne koje nameću pojedine zemlje, poput SAD i Velike Britanije.  

Oni takođe ističu da izuzetno ozbiljno shvataju svoju ulogu u zaštiti integriteta globalnog finansijskog sistema.

Zamenik ruskog premijera i ministar trgovine i industrije Denis Manturov, koji je pod međunarodnim sankcijama, prisustvovao je sajmu i pozdravio porast trgovinske razmene između Rusije i UAE za 68 odsto na 9 milijardi dolara u 2022. godini, navodi ruska agencija TASS. 

Ipak, kako prenosi Blumberg, za razliku od prethodnih godina, organizatori sajma nisu omogućili ruskim kompanijama da izlažu u glavnoj sali IDEKS-a. 

Umesto toga,smešteni su odvojeno od drugih izlagača u izolovani paviljon zajedno sa ruskim državnim agentom za prodaju, Rosoboroneksportom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()