SAD: Izraelske jedinice su počinile gruba kršenja ljudskih prava pre rata u Gazi

Nisu izneti detalji o tome koja su kršenja ljudskih prava počinjena ili koje jedinice su bile uključene

29.04.2024. 22:38
  • Podeli:
izraelska vojska, vojska izraela, izraelski vojnici, pojas gaze - foto AP Photo Victor R. Caivano Tanjug (1)-65638590a15ea.webp Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/Tanjug

Američki Stejt department saopštio je da je došao do otkrića da je pet jedinica izraelske vojske odgovorno za gruba kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se desili izvan Gaze pre nego što je u oktobru izbio sukob između Izraela i Hamasa.

"Četiri jedinice su efikasno otklonile kršenja, dok je Izrael dostavio dodatne informacije u vezi sa petom jedinicom, a SAD nastavljaju razgovore sa vladom'', rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel i dodao da ovo neće uticati na prodaju američkog oružja ovim jedinicama, prenosi Rojters.

On je odbio da iznese detalje o tome koja su kršenja ljudskih prava počinjena, koje jedinice su bile uključene ili koji su koraci preduzeti za otklanjanje nepravilnosti.

"Nakon pažljivog procesa, pronašli smo pet izraelskih jedinica odgovornih za pojedinačne incidente teških kršenja ljudskih prava. Sve su to bili incidenti mnogo pre 7. oktobra i nijedan se nije dogodio u Gazi", rekao je Patel.

Vojno ponašanje Izraela je pod sve većom kontrolom pošto su njegove snage ubile oko 34.500 Palestinaca u Gazi , prema zdravstvenim vlastima enklave, među kojima su mnoge žene i deca. 

Pojas Gaze je pretvoren u pustoš, a ekstremna nestašica hrane izazvala je strah od gladi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije ovog meseca rekao je da je doneo "odluke" u vezi sa optužbama da je Izrael prekršio set američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama bezbednosnih snaga koje čine gruba kršenja ljudskih prava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()