SAD objavile detalje o kineskom avionu: Visok kao zgrada od 20 spratova, nosio teret

Amerikanci tvrde da je reč o špijunskom balonu

07.02.2023. 09:47
  • Podeli:
balon_SAD_Kina_foto_PrtSc-63dd59c74b954.webp Foto: PrtSc/KSVI-TV

Isplivavaju detalji o rušenju kineskog balona iznad američke obale, za koji Amerikanci tvrde da je špijunski, a Kinezi da je reč o meteorološkoj civilnoj letelici.

Amerikanci su objavili da je balon bio visok 60 metara, kao zgrada od 20 spratova. Kako kažu, nosio je teret koji može da se uporedi sa teretom u putničkim avionima.

Veličina i težina balona su, kaže general Glen Van Herk iz Ministarstva odbrane SAD, razlozi zašto taj balon američka vojska nije ranije oborila dok se kretao iznad kopna.

"Zamislite velike ostatke balona ogromne težine koji padaju sa neba," rekao je Van Herk.

Američka vojska još skuplja ostatke balona blizu obale Južne Karoline, prenosi BBC.

Podsetimo, američki borbeni avion F-22 Reptor je 4. februara u 19, 39 po srednjeevropskom vremenu oborila avion.

I dok Amerikanci i dalje tvrde da je reč o špijunskom balonu, Kinezi su obaranje nazvali "očigledno preteranom reakcijom koja ozbiljno narušava uh međunarodnog prava".

Još jedan kineski balon primećen je iznad obala Latinske Amerike.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()