Saudijska Arabija: Više od 1,8 miliona vernika učestvovalo u završnom obredu hadžiluka

Bezbednosne snage i medicinski timovi su bili razmešteni da pomognu, noseći one kojima je bila potrebna pomoć do

16.06.2024. 14:15
  • Podeli:
Tan2024-06-1507452377_0 hadžiluk AP PhotoRafiq Maqbool-666ed38141844.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Veliki broj islamskih vernika krenuo je danas po veoma visokoj temperaturi na hadžiluk u Saudijskoj Arabiji da učestvuju u obredu simboličnog kamenovanja đavola koji označava završetak Hadžiluka za muslimane širom sveta i početak praznovanja Kurban-Bajrama.

Na dan kamenovanja na svetom brdu poznatom kao Planina Arafat, izvan svetog grada Meke, danas se okupilo više od 1,8 miliona vernika, prenosi AP.

Hadžije su u subotu uveče napustile Planinu Arafat i provele noć u blizini lokacije poznate kao Muzdalifa, na kojoj su sakupljali kamenčiće koje danas koriste za simbolično kamenovanje stubova koji predstavljaju đavola a koji se nalaze na drugoj svetoj lokaciji u Meki, zvanoj Mina, gde je, po verovanju muslimana, Bog testirao Ibrahima kada mu je zapovedio da žrtvuje svog sina jedinca Ismaila.

Prema Kuranu, Ibrahim je bio spreman da se podvrgne božijoj zapovesti, ali Alah ga je ipak sprečio da izvrši zločin i spasio njegovog sina.

U hrišćanskim i jevrejskim verzijama ovog mita, Avramu je Bog zapovedio da žrtvuje svog drugog sina, Isaka.

Kako prenosi izveštač američke agencije, mnogi koji su krenuli danas na završni obred hadžiluka, pogotovu stariji ljudi, kolabirali su na putu ka đavoljim stubovima zbog vrelog vremena.

Bezbednosne snage i medicinski timovi su bili razmešteni da pomognu, noseći one kojima je bila potrebna pomoć do ambulantnih kola ili terenskih bolnica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()