Sijarto: Uprkos povećanju cene tranzita preko Bugarske, Rusija će obezbediti isporuke gasa Mađarskoj

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se u utorak na marginama Međunarodnog foruma "Pojas i put" u Pekingu

17.10.2023. 18:15
  • Podeli:
sijarto_ina-64a5752c28576.webp Foto: Una

Rusija je uverila Mađarsku da će "Gasprom" u potpunosti ispuniti svoje ugovorne obaveze za isporuke gasa, uprkos nameri Bugarske da poveća cenu svog tranzita preko njene teritorije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za televiziju "M1", na marginama Međunarodnog foruma "Pojas i put" u Pekingu.

Ministar je istakao da se na sastanku mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Rusije Vladimira Putina, između ostalog, razgovaralo o odluci Bugarske da poveća cenu tranzita ruskog gasa. Sastanku su prisustvovali i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

Sijarto je odluku bugarskih vlasti da povećaju naknade za tranzit gasa iz Rusije u Srbiju i Mađarsku nazvao "neprijateljskom" i "neosnovanom", jer "isporuka gasa iz Rusije ne podleže sankcijama".

"Generalni direktor ‘Gasproma’ nas je uverio da će kompanija nastaviti da ispunjava svoje obaveze, odnosno da isporučuje potrebnu količinu prirodnog gasa Mađarskoj u skladu sa našim dugoročnim ugovorom“, rekao je Sijarto i dodao da je to potvrdio i zamenik premijera koji je zadužen za energetiku, a "predsednik Putin takođe je jasno stavio do znanja da će ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Mađarskoj".

Prema njegovim rečima, Mađarska i Srbija će "usaglasiti svoje stavove" i "neće ostaviti odluku Bugarske bez odgovora".

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se u utorak na marginama Međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu, koji se održava 17-18. oktobra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()