Šojgu odlikovao ruske pilote: Sudarili se sa američkim dronom pa dobili odlikovanje

Prema rečima Šojgua, sprečili su da američki dron naruši granice "specijalne operacije".

17.03.2023. 10:36
  • Podeli:
sudar dron ruski lovac reuters-641306ab294c8.webp Foto: Reuters

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je pilotima aviona "Su-27" državna odlikovanja jer su sprečili da američki dron "Em-Ku 9 Riper" naruši granice zone specijalne operacije, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

"Ministar odbrane dodelio je državna odlikovanja pilotima 'Su-27' jer su sprečili da američki dron naruši granice formirane početkom specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je režim privremene granice uspostavljen nakon početka specijalne vojne operacije i da su o tome obavešteni svi korisnici međunarodnog vazdušnog prostora i sve je objavljeno u skladu sa međunarodnim standardima.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sistemi za kontrolu vazdušnog prostora detektovali američku bespilotnu letelicu koja je letela iznad Crnog mora nedaleko od Krimskog poluostrva ka državnoj granici Ruske federacije.

U saopštenju se dodaje da je zbog brzog manevrisanja dron izgubio na visini i udario u površinu vode, te da ruske vojne letelice nisu koristile naoružanje, niti su došle i kontakt sa dronom nakon čega su se vratile u matičnu bazu

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()