Šta je poruka četvrtog samita Evropske političke zajednice u Londonu?

Samitu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se sastao sa brojnim evropskim liderima

18.07.2024. 21:58
  • Podeli:
evropska politička zajednicom london-66996af5a20ed.webp Foto: TANJUG/ VLADA VELIKE BRITANIJE/ ZARA FARRAR/ nr

Četvrti samit Evropske političke zajednice okupio je u Londonu gotovo 50 lidera evropskih država. Domaćin, britanski premijer Kir Starmer, poručio je da je podrška Ukrajini nepromenjena. Samitu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se sastao sa brojnim evropskim liderima.

Gotovo 50 evropskih lidera okupilo se u dvorcu Blenam, rodnoj kući Vinstona Čerčila, na četvrtom samitu Evropske političke zajednice. Među njima, na samitu, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se sastao sa brojnim evropskim liderima.

Domaćin skupa, novoizabrani premijer Velike Britanije Kir Starmer poručio je da podrška Ukrajini nepromenjena.

"Naš prvi zadatak danas je da potvrdim podršku Ukrajini, da se još jednom ujedinimo oko tih vrednosti koje delimo i da kažemo da ćemo se suočiti s agresijom na ovom kontinentu zajedno, jer pretnja iz Rusije doseže preko Evrope. Mnogi od nas vide to kao napad na našu demokratiju, ljude targetirane na našim ulicama, vojne avione koji ulaze u naš vazdušni prostor, brodove koji patroliraju uz našu obalu a u Moldaviji i na Zapadnom Balkanu pretnja je još akutnija", rekao je Starmer.

Obratio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji se evropskim liderima zahvalio na podršci koju pružaju toj zemlji.

Za godinu i po dana četvrti put za isti sto seli su lideri koje okuplja Evropska politička zajednica. Posle Praga, Kišinjeva, Granade – London, što novi britanski premijer vidi kao prekretnicu u odnosima Britanije sa Evropom.

Među učesnicima su bili predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, premijer Španije Pedro Sančez, premijerka Italije Đorđa Meloni, premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Albanije Edi Rama, premijer Grčke Kirjakos Micotakis, premijer Belgije Aleksandar De Kro, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel i mnogi drugi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()