Sud u Hagu: Malezijski avion je 2014. oboren u Ukrajini ruskom raketom

Malezijski avion na letu MH 17 oboren je 17. jula 2014. godine iznad Ukrajine

17.11.2022. 15:19
  • Podeli:
mh 17  malezijski avion profimedia-0199898341-1668694707625.webp Foto: Profimedia

Let MH17 Malezija Erlajnsa 2014. godine bio je koban za 298 putnika i članova posade u Boingu 777. Svi su izginuli 17. jula te godine iznad Ukrajine kada je avion pogodila raketa, a putnici su većinom bili Holanđani.

Kako je avion leteo iz Amsterdama, suđenje se održava u Holandiji a danas je holandski sud koji vodi suđenje četvorici osumnjičenih za obaranje aviona, saopštio detalje saznanja o nesreći.

Avion oborila raketa BUK

Prema sudskom saopštenju, avion na letu MH 17 oborila je ruska raketa ispaljena sa polja u istočnoj Ukrajini, u regionu Donjecka,m nad kojim je kontrolu imala u to vreme samoproglašena Donjecka narodna republika.

"Sud je mišljenja da je MH 17 oboren ispaljivanjem projektila BUK sa farme u blizini Pervomajska, pri čemu su poginula 283 putnika i 15 članova posade", rekao je predsedavajući sudija Hendrik Stenhuis.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će "ispitati" ovo mišljenje holandskog suda.

Nakon što su Holandija i Australija objavile u maju da veruju da ispaljena raketa BUK potiče iz vojnog garnizona u ruskom gradu Krusku, Rusija je demantovala da je umešana u obaranje aviona te je iznela nekoliko mogućnosti koje su se mogle desiti. Između ostalog, Moskva je rekla da je moguće da je avion oborila ukrajinska vojska koristeći ruski raketni sistem.

Rusija je navela da je predala sudu dokaze da je ukrajinska strana kriva za obaranje aviona.

Holandsko tužilaštvo zatražilo je od suda doživotne kazne za četvoricu ruskih i ukrajinskih državljana - Olega Pulatova, bivšeg pripadnika ruske vojske koji je vodio Glavnu obaveštajnu upravu u regionu Donjeca, zatim Sergeja Dubinskog, Igora Girkina i Ukrajinca Leonida Harčenka.

Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudi u odsustvu.

Iako su u to vreme trajala ratna dejstva, Ukrajina nije zatvorila svoje nebo za putničke avione.

Sud osudio trojicu na doživotnu robiju zbog rušenja aviona

Okružni sud u Hagu proglasio je krivim ruske državljane Igora Girkina i Sergeja Dubinskog, kao i Ukrajinca Leonida Haračenka, a Rus Oleg Pulatov je oslobođen.

Osuđeni muškarci, dvojica bivših ruskih obaveštajaca i lider lokalnih snaga u Ukrajini, moraju da plate i odštetu rodbini žtrava u iznosu od najmanje 16 miliona evra.

Sva trojica osuđenih su u bekstvu i najverovatnije se nalaze u Rusiji, preneo je Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()