Surova kazna: Muškarac u Singapuru obešen zbog kilograma kanabisa

Današnje pogubljenje prvo je u proteklih šest meseci, dok su singapurske vlasti prošle godine pogubile 11 ljudi

26.04.2023. 17:45
  • Podeli:
Singapur youtube @aljazeeraenglish-64493b5380f13.webp Foto: Youtube/Printscreen/@aljazeeraenglish

Tangaraju Supia, osuđen da je učestvovao u trgovini kilogramom kanabisa, pogubljen je u zatvoru u Singapuru, uprkos protestima i protivljenju porodice, aktivista i Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Osuđeni (46)je  pogubljen jutros u zatvoru u Singapuru, saopštila je zatvorska služba. Njegova sestra Lilivati potvrdila je za Si-En-En da je njen brat obešen i da je porodica dobila umrlicu.

Tangaraju je osuđen na smrt 2018. godine zbog "podsticanja trgovine" nešto više od jednog kilograma kanabisa (1.017,9 grama). Sud je utvrdio da je bio u telefonskoj komunikaciji sa dvojicom muškaraca uhvaćenih u pokušaju da prokrijumčare kanabis u Singapur.

Žalbe na presudu odbačene su 2019. godine, a nisu uslišene ni molbe za predsedničkim pomilovanjem. Dok sve više zemalja širom sveta legalizuje kanabis, Singapur se drži neuobičajeno strogih zakona o narkoticima.

Vlada grada-države na na jugu Malajskog poluostrva ostaje nepokolebljivo pri stavu da smrtna kazna deluje u odvraćanju trgovaca drogom i da mora ostati na snazi kako bi se održali javni red i mir.

Vlast Singapura gluva na molbe i apele

U danima pred izvršenje smrtne kazne, članovi porodice, aktivisti i protivnici smrtne kazne, uključujući britanskog milijardera Ričarda Brenson, javno su pozvali na pomilovanje osuđenog i doveli u pitanje valjanost presude.

Tvrde da Supia nije bio u blizini droge kada je uhapšen i da se presuda bazira samo na izjavi sa policijskog ispitivanja, bez prisustva advokata i prevodioca, i svedočenju dvojice saoptuženih, od kojih je jedan odbacio optužbe.

Kancelarija Evropske unije u Singapuru i Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava takođe su pozvale vlasti Singapura da spreče vešanje i usvoje moratorijum na pogubljenja za krivična dela povezana sa drogom.

Singapurska vlada je odgovorila da su sudovi više od tri godine ispitivali slučaj, da je optuženi prošao punu zakonsku proceduru i imao pristup pravnom savetniku tokom celog procesa.

U Singapuru je prošle godine pogubljeno 11 ljudi, ali je današnje pogubljenje prvo u proteklih šest meseci. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()