Suša u Kataloniji zavrće slavine

Neki delovi zemlje su toliko isušeni da je od stanovnika traženo da smanje potrošnju vode, a meteorolozi upozoravaju da će sušni period da se nastavi.

Autor: Srđan Ristić
20.03.2023. 19:50
  • Podeli:

Nivo vode u rezervoarima u okolini  Barselone toliko su niski da su ponovo izronile neke stare konstrukcije poput mostova i crkvenog zvonika.

"Suša u Kataloniji i na severoistoku poluostrva je posebno intenzivna. To je područje koje je najviše pogođeno nedostatkom kiše. Možemo ga nazvati ničijom zemljom, jer ga ne pogađaju niti oluje sa Atlantika niti oluje sa Mediterana. Dakle, situacija sa vrlo malo padavina traje već tri godine", Ruben del Campo, iz španske meteorološke agencije AEMET.

Sadašnja suša u Španiji nije gora nego što je bila 2017, 2012. i 2005. godine. Međutim, prosečan nivo vode u katalonskim akumulacijama manji je od trećine  prosečnog. U rezervoaru Sau, 100 km severno od Barselone, vode je samo deset odsto od proseka, pa je morala da bude spasena i velika riblja populacija, koja bi teško preživela ua vodi sa niskim sadržajem kiseonika.

"Klimatske promene su očigledno stigle i, nažalost, tu su da ostanu. Već imamo mnogo dokaza da u Španiji patimo od posledica globalnog zagrevanja. I u Španiji i generalno u jugozapadnoj Evropi su toplotni talasi postali sve češći. Španija je inače zemlja, koja je na pola puta između umerene i pustinjske klime, ali u poslednjem periodu sve više podseća na pustinjske uslove", dodaje del Campo.

Posle dve godine bez značajne kiše, Katalonija je zatražila od svojih sedam miliona stanovnika da potrošnju vode smanje za osam odsto kod kuće, za 15 odsto u industriji i za 40 odsto u poljoprivredi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()