U Meki na hadžu umrlo više od 1.100 hodočasnika: Egipat najavio oduzimanje licenci turističkim agencijama

Agencije će biti i novčano kažnjene

23.06.2024. 08:16
  • Podeli:
bajram hadž arafat AP PhotoRafiq Maqbool tanjug-666d8c7b3d14c.webp Foto: AP PhotoRafiq Maqbool tanjug

Egipatski premijer, Mostafa Madbouli, naredio je da se 16 turističkih kompanija oduzmu dozvole i uputio je njihove menadžere na kancelariju javnog tužioca zbog nezakonitog omogućavanja putovanja hodočasnika u Meku, saopštila je vlada.

Naredba je usledila nakon što su različite zemlje prijavile više od 1.100 smrtnih slučajeva, od kojih se mnogi pripisuju visokim temperaturama, tokom ovogodišnjeg hadža.

Arapske diplomate su ranije ove nedelje za AFP rekli da je u Egiptu bilo zabeleženo 658 smrtnih slučajeva, od čega su 630 neregistrovanih hodočasnika.

"Premijer je naredio da se ovim kompanijama oduzmu licence, da se njihovi menadžeri upute javnom tužiocu i da se izreče novčana kazna u korist porodica hodočasnika koji su poginuli zbog od njih", navodi se u saopštenju koje je izdala egipatska vlada.

U njemu se navodi da je porast smrtnih slučajeva neregistrovanih egipatskih hodočasnika proizašao iz nekih kompanija koje su "organizovale programe hadža koristeći vizu za ličnu posetu, koja sprečava njene nosioce da uđu u Meku" putem zvaničnih kanala.

U petak je visoki saudijski zvaničnik branio upravljanje hodočašćem zalivskog kraljevstva.

Dozvole za hadž se dodeljuju zemljama po sistemu kvota i dele pojedincima putem lutrije. Čak i za one koji mogu da dobiju dozvolu, veliki troškovi podstiču mnoge da pokušaju hadž bez njega, iako hodočasnici rizikuju hapšenje i deportaciju ako ih uhvate saudijske snage bezbednosti.

Neregularna ruta, koja hodočasnicima može uštedeti hiljade dolara, postala je sve popularnija od 2019. godine, kada je Saudijska Arabija uvela opštu turističku vizu koja je olakšala ulazak u zalivsko kraljevstvo.

Visoki zvaničnik je rekao da je saudijska vlada potvrdila 577 smrtnih slučajeva u dva najprometnija dana hadža: u subotu, kada su se hodočasnici okupili na satima molitve na žarkom suncu na planini Arafat; i nedelju, kada su učestvovali u ritualu "kamenovanja đavola" u Mini.

"Ovo se dogodilo u teškim vremenskim uslovima i veoma visokim temperaturama",  rekao je zvaničnik, priznajući da je brojka od 577 delimična i da ne pokriva ceo hadž, koji je formalno završen u sredu.

Hadž - jedan od pet stubova islama


Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani moraju ga završiti barem jednom u životu.

Saudijski zvaničnici su ranije rekli da je 1,8 miliona hodočasnika učestvovalo u ovogodišnjem hadžu, slično kao i prošle godine, a da je 1,6 miliona došlo iz inostranstva.

Vreme hadža je određeno islamskim lunarnim kalendarom, pomerajući se svake godine unapred po gregorijanskom kalendaru. Poslednjih nekoliko godina, rituali uglavnom na otvorenom pali su tokom vrelog saudijskog leta.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()