U najvećim kineskim gradovima izdato upozorenje na velike vrućine

Kineska meteorološka služba je upozorila sve lokalne samouprave da se pripreme za ekstremne vrućine ove godine

15.05.2023. 10:45
  • Podeli:
thermometer-4767444_1920 termometar, vrućina, leto, vreme Pixabay-63a07e158e971.webp Foto: Pixabay

Najveći kineski gradovi izdali su upozorenje na vrućine, a prema prognozi meteorologa u kineskoj prestonici Pekingu danas se očekuje temperatura od 36 stepeni Celzijusa.

Kina se priprema za još jednu godinu sa rekordno visokim temperaturama koje bi mogle da ugroze snabdevanje električnom energijom, poljoprivredne radove i useve i uspore ekonomiju, navodi se u izveštaju Rojtersa. 

Nekoliko kineskih provincija se još u martu našlo na udaru toplotnih talasa, a u provinciji Junan nedavno su izmerene temperature vazduha iznad 40 stepeni Celzijusa, što je rezultiralo opterećenjem elektro-mreže jer se u milionima domćinstava bili uključeni klima uređaji.

U proteklih nekoliko dana, provincije Šandong i Peking izdale su upozorenja o toplotnom talasu, a u gradovima Đinan, Tjenđin i Džengdžou najavljene su temperature do 37 stepeni Celzijusa.

Kineska meteorološka služba je upozorila sve lokalne samouprave da se pripreme za ekstremne vrućine ove godine.

Toplotni talasi se sporadično javljaju uoči letnje sezone što je posebno zabrinjavajuće za sektor poljoprivrede.

Oštećeni usevi bi mogli da povećaju cene hrane i da pogoršaju inflaciju, što bi se negativno odrazilo na kinesku ekonomiju koja nastoji da se oporavi od posledica trogodišnje politike nulte tolerancije na kovid-19 koja je zaustavila ekonomski rast.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()