Upozorenje Svetske banke: Ratovi, klimatska kriza i korona zaustavili borbu protiv siromaštva

Ekstremno siromaštvo je i dalje zastupljeno u zemljama sa niskim ekonomskim rastom, od kojih su mnoge u Africi.

15.10.2024. 17:25
  • Podeli:
siromaštvo pixabay-63d2834ebff61.webp Foto: Pixabay

Ratovi, dug, klimatska kriza i pandemija zaustavili su napredak u borbi protiv siromaštva, upozorila je danas Svetska banka.

Institucija sa sedištem u Vašingtonu saopštila je da će prema trenutnim trendovima biti potrebno više od 30 godina da se skoro 700 miliona ljudi koji žive sa manje od 2,15 dolara dnevno uzdigne iznad opšte prihvaćene definicije ekstremnog siromaštva, objavio je Gardijan.

U svom Izveštaju o siromaštvu, prosperitetu i planeti, Svetska banka je navela da je već sada "nemoguće postići" cilj koji su Ujedinjene nacije postavile kako bi se okončalo ekstremno siromaštvo do 2030. godine.

Ekstremno siromaštvo je i dalje zastupljeno u zemljama sa niskim ekonomskim rastom, od kojih su mnoge u Africi.

"Posle decenija napretka, svet doživljava ozbiljne zastoje u borbi protiv globalnog siromaštva", rekao je izvršni direktor Svetske banke, Aksel van Trocenburg.

U pomenutom izveštaju je navedeno da će biti potrebno više od jednog veka da se ispuni cilj podizanja prihoda iznad 6,85 dolara dnevno što se smatra da je prag siromaštva za zemlje sa višim srednjim prihodima, poput Argentine, Bocvane i Kine.

Trenutno, 3,5 milijardi ljudi, skoro polovina svetske populacije, živi sa manje od 6,85 dolara dnevno, a Svetska banka je saopštila da porast stanovništva znači da se broj siromašnih prema ovom kriterijumu jedva promenio od 1990. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()