Vatikan: Pitanje žena đakona neće biti tema Sinoda

"Dok neke lokalne Crkve pozivaju da se žene prihvate u đakonsku službu, druge se i dalje protive", navodi se u dokumentu

09.07.2024. 15:41
  • Podeli:
papa franja-663284b3b9f5a.webp Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Rimokatolička crkva podeljena je oko pitanja da li da dozvoli ženama da služe kao đakoni, pokazao je vatikanski dokument "Instrumentum laboris" koji će biti osnova za rad redovnog XVI Sinoda koji će biti održan od 2. do 27. oktobra.

Davanje veće uloge ženama u Crkvi kojom dominiraju muškarci je jedno od pitanja za debatu na samitu biskupa poznatom kao Sinod, samo nekoliko nedelja nakon što je papa Franja isključio bilo kakvo otvaranje po tom pitanju.

Dokument je u kontinuitetu sa celokupnim sinodalnim procesom koji je počeo 2021. godine i iznosi predloge za Crkvu koja je sve bliža narodu i u kojoj u njenom životu učestvuju svi kršteni.

Među temama za razmišljanje, je i pitanje valorizacije žena i potreba za transparentnošću i odgovornošću, prenosi Vatikan njuz.

Dokument je predstavljen nakon konsultacija sa nacionalnim biskupskim konferencijama, teolozima, katoličkim institucijama i udruženjima iz celog sveta.

Inicijalna sednica bez zaključka održana je prošle godine. Vatikan je danas objavio radni dokument koji bi trebalo da posluži za diskusije na drugoj i poslednjoj sednici u oktobru.

"Dok neke lokalne Crkve pozivaju da se žene prihvate u đakonsku službu, druge se i dalje protive", navodi se u dokumentu, prenosi Rojters.

U dokumentu se navodi da konkretna tema žena đakona neće biti na dnevnom redu narednog Sinoda, ali da "teološka refleksija (o tom pitanju) treba da se nastavi, u odgovarajućem vremenskom okviru i na odgovarajući način".

Generalni sekretar Biskupskog sinoda kardinal Mario Greč rekao je na konferenciji za novinare  da vatikanski dokument naglašava potrebu da se da "punije priznaje" ženama u Crkvi, rekavši da "na osnovu krštenja one uživaju punu jednakost".

U intervjuu za program "60 minuta" američke televizije CBS u maju, papa Franja je negativno odgovorio na pitanje da li je otvoren za žene đakone.

Ali on je dodao da žene često igraju uloge poput đakona, a da formalno nisu imale tu titulu.

"Žene su od velike pomoći kao žene, a ne kao ministranti", rekao je on.

Upitan o papinim primedbama, kardinal Greč je rekao: "Za sada je 'ne' (ženama đakonima), ali je u isto vreme Sveti otac rekao da se teološka refleksija i proučavanje moraju nastaviti. Za mene ovo nije kontradikcija", rekao je on.

Tekst dokumenta ne uključuje posebne reference na LGBT osobe, ali je pozvao na veću inkluzivnost.

Takođe je ponovio pozive na veću transparentnost i odgovornost crkvenih vođa i veće učešće katolika laika u crkvenim poslovima, uključujući odgovor na seksualno zlostavljanje i finansijske skandale, kao i na pastoralna pitanja.

Đakoni su, kao i sveštenici, rukopoloženi za služitelje i, kao i u sveštenstvu, moraju biti muškarci. Žene đakoni su postojale u ranom hrišćanstvu, ali je nejasno kakvu su ulogu imale.

Savremeni đakoni možda ne služe misu, ali mogu da propovedaju, poučavaju u ime Crkve, krste i vode venčanje, bdenje i sahranu, pa čak i vode parohiju, prenosi Tanjug.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()