Veliki gubici: Azerbejdžan u Nagorno-Karabahu izgubio 192 vojnika, više od 500 ranjeno

Nakon operacije azerbejdžanske vojske, skoro 42.500 etničkih Jermena već je pobeglo iz Nagorno-Karabaha

27.09.2023. 12:32
  • Podeli:
nagorno-karabah jermenija azerbejdžan profimedia.jpg Foto: Profimedia

Azerbejdžan je izgubio 192 vojnika tokom prošlonedeljne vojne operacija u otcepljenom regionu Nagorno-Karabah, a ranjeno je 511 pripadnika vojske, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo zdravlja navodeći da je i jedan civil stradao u borbama.

Tokom azerbejdžanske vojne operacija poginulo je 200 boraca etničkih Jermena, uključujući 10 civila, a ranjeno ih je 400, prenosi AP.

U okviru kasnije postignutog sporazuma jermenski borci su pristali da predaju svoje oružje.

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, tri decenije su upravljali etnički Jermeni uz podršku i savezništvo Rusije, navodi Rojters.

Nakon operacije azerbejdžanske vojske, skoro 42.500 etničkih Jermena već je pobeglo iz Nagorno-Karabaha, što je četvrtina jermenskog življa u ovom regionu, saopštile su jermenske vlasti, prenela je agencija TASS.

Na jedinoj saobraćajnici koji vodi prema Jermeniji, odredištu svih koji napuštaju Nagorno-Karabah, kamere su snimile stotine automobila, preneo je ranije Bi-Bi-Si.
 Predstavnici Azerbejdžana i jermenskih separatista održali su dve runde pregovora o "reintegraciji" Nagorno-Karabaha i etničkog jermenskog stanovništva u tu pretežno muslimansku zemlju, ali ostaje nejasno kako će se to tačno desiti.

Zvanični Baku poručuje da će stanovnici ovog regiona biti bezbedni, ali premijer Jermenije tvrdi da je počelo "etničko čišćenje".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()