Veštačko ostrvo na zapadu Sardinije postalo omiljeno mesto za gneždenje ptica

Koristeći više od 2.000 biorazgradivih vreća punih odbačenih dagnji, neprofitna organizacija Medsea stvorila je malo veštačko ostrvo

Autor: Mersad Sijarić
18.04.2023. 22:02
  • Podeli:

Narednih dana će nebo biti vedrije, te postoji šansa da na delu uhvatimo i pojedine vrste ptica selica, a na zapadu Sardinije su one dobile i svoje – ostrvo.

Koristeći više od 2.000 biorazgradivih vreća punih odbačenih dagnji, neprofitna organizacija Medsea stvorila je malo veštačko ostrvo.

Ova mini-oaza stvorena je isključivo za ptice selice, kako bi na svom dugom putu imale sigurno mesto za gneždenje ili odmor. Problem sa okolnim ostrvima je što su pristupačni ne samo predatorima, nego i ljudima.

Prema izveštaju, više od 25 miliona ptica selica, od kojih su mnoge u zaštićenim ili retkim vrstama, je ubijeno od strane lovokradica svake godine. A i taj broj se odnosi samo na Mediteranski bazen.

Ostrvo je dugo 20 metara, a široko sedam, a otkako je stvoreno - već je postalo dom nekim ugroženim vrstama ptica, poput male i ružičaste čigre te crnokrilih štula.

Sardinija je inače ključni deo mediteranske rute za veliki broj migratornih ptica koje preleću preko Evrope.

Period povratka ptica iz Afrike u Evropu najčešće traje od februara do kraja maja, pa još uvek nije kasno da ih uvatite na nebu.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()