Više od 11.000 poginulih, problemi u Turskoj sa inicijalnim odgovorom na zemljotrese

Bilo je nekih problema sa inicijalnim odgovorom na razorne zemljotrese koji su pogodili jug zemlje, ali da sada sve bolje funkcioniše, izjavio turski predsednik Erdogan

Autor: Web UNA Srbija
08.02.2023. 12:56
  • Podeli:
Zemljotres_Turska_ruševine_Foto Reuters-63e38d82030f1.webp Foto: Reuters

Prema najnovijim podacima, u razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 11.000 ljudi, preneli su svetski mediji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je saopštio  da je broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 8.574, a da su u toj zemlji povređene 49.133 osobe.

Ranije je saopšteno da je u Siriji poginulo više od 2.500 ljudi.

Problemi sa inicijalnim odgovorom na zemljotrese

Erdogan kaže da je u Turskoj bilo problema sa inicijalnim odgovorom na razorne zemljotrese koji su u ponedeljak pogodili jug te zemlje, ali da sada sve bolje funkcioniše.

Tokom posete provinciji Kahramanmaras, u blizini epicentra potresa, turski predsednik je priznao probleme sa putevima i aerodromima i konstatovao da je situacija sada bolja, prenosi Rojters.

Predsednik Turske je poručio građanima da slušaju isključivo informacije koje dobijaju od vlasti i ignorišu "provokatore".

"Nijedan naš građanin neće ostati na ulici", rekao je Erdogan, prenosi AP.

Nema novih informacija o državljaninu BiH

Još nema novih informacija o državljaninu BiH Angelu Peševskom koji se nalazi u ruševinama u turskom gradu Malatija, izjavio je generalni konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović.

On je u gostujući u Jutarnjem programu RTRS rekao da su spasilačke ekipe na terenu i da su u stalnom kontaktu sa Centrom za obaveštavanje Turske AFAD.

"Čim budemo imali informacija o Peševskom, obavestićemo javnost", rekao je Mihailović, dodajući da je više od 150.000 ljudi ostalo je bez svojih domova, ali da je dobra vest to što je u Turskoj spašeno više od 8.000 ljudi.

Iz Republike Srpske kreće konvoj pomoći ka Turskoj, kako bi se opskrbio spasilački tim RS koji se već nalazi tamo, u kome se nalaze agregati, topovi za grejanje prostorija, šatori i druga oprema. I iz Brčko distrikta kreće određen broj spasioca, koji će se priključiti pripadnicima Specijalističkog tima iz RS.

Mehanizam zaštite EU aktiviran posle zemljotresa

Sirija je aktivirala mehanizam civilne zaštite Evropske unije dva dana nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju i Tursku u kojem je poginulo više od 9.600 ljudi, izjavio je ranije danas komesar za upravljanje krizama Evropske komisije Janez Lenarčič.

"Jutros smo dobili zahtev od vlade Sirije za pomoć preko civilnog zaštitnog mehanizma", rekao je on novinarima, preneo je Rojters.

Lenarčič je istakao da se zemlje EU članice ohrabruju da daju doprinos u pružanju pomoći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()