Vrhovni sud Španije odbacio amnestiju za katalonske separatiste: Poternica za Puđdamonom ostaje na snazi

Sud je ovom odlukom naneo veliki udarac španskoj vladi i njenim saveznicima, preneo je El Pais

01.07.2024. 17:16
  • Podeli:
puđdamon-6682c85580964.webp Foto: AP Photo/Gloria Calvi, File

Vrhovni sud Španije je potvrdio naloge za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdamona i drugih separatista optuženih za proneveru, nakon što je zaključio da se nedavno usvojen zakon o amnestiji ne može primeniti na njih.

Sud je ovom odlukom naneo veliki udarac španskoj vladi i njenim saveznicima, preneo je El Pais.

Premijer Pedro Sančez uspeo je da formira progresivnu vladu upravo tako što je postigao dogovor o zakonu o amnestiji sa katalonskim separatističkim partijama.

U odluci suda navodi se da su katalonski političari odgovorni za pokušaj odvajanja te španske pokrajine 2017. proneverili sredstva na način koji im je doneo ličnu korist i oštetio finansije Evropske unije.

Kako navodi El Pais, pored odbacivanja mogućnosti amnestije zbog postojanja lične koristi finansijske prirode, Vrhovni sud navodi još jednu prepreku koja sprečava, po njegovom mišljenju, primenu ovog zakona na bivše katalonske političke lidere.

Analizirani zločini su, po oceni sudija, potencijalno štetno uticali i na finansijske interese EU. Stoga međunarodni nalog za hapšenje Karlesa Puđdamona koji je pobegao iz Španije 2017. i dalje ostaje na snazi.

Odluka na koju se može uložiti žalba mogla bi da poništi krhku vladajuću koaliciju predvođenu socijalistima i ima lične implikacije po bivšeg katalonskog lidera, naveo je Rojters.

Zakon o amnestiji usvojen 30. maja trebalo je da pomiluje umešane u pokušaj proglašenja nezavisnosti Katalonije 2017. u zamenu za kritičnu podršku separatističkih stranaka za novi mandat premijera Pedra Sančeza nakon neubedljivih rezultata na izborima.

Istražni sudija Pablo Ljarena je naveo da se i dalje zahteva hapšenje Puđdamona i njegovog bivšeg zamenika Antonija Komina i Luisa Puiga koji su bili zaduženi za Odeljenja za zdravstvo i kulturu Katalonije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()