Zbog suše prete da nestanu slatkovodni rakovi

Suša ugrožava mresilišta rakova u Teksasu

Autor: Nikolina Fržović
27.02.2023. 22:10
  • Podeli:

Svedoci smo da klimatske promene ostavljaju posledice na sav živi svet, pa i na slatkovodne rakovi u jugoistočnoj Americi.

Ovi rakovi neizostavan su deo menija u tamošnjim kuhinjama, posebno u Teksasu gde se svrstavaju u delicije.

Ekstremni uslovi-suša i veike hladnoće mogu uticati na njihovog rast, s obzirom da su voda i temperatura presudni za njihov opstanak.

Uzgajanje rakova u pirinčanim poljima poljoprivrednici započinju već u aprilu, kada su polja poplavljena. To rakovima omogućava nesmetano razmnožavanje, da bi do kraja leta porasli, nakon čega mrestilište presušuje. Potom se rakovi zakopavaju u zemlju dok se polje ponovo ne napuni vodom.

Problem bi mogao nastati ako bi sušni period potrajao i na taj način isušio njihovo sklonište. Suvo vreme sprečava i rast vegetacije kojom se oni hrane, što je dodatni problem. S druge strane velike hladnoće dovode do nepokretnosti i smrzavanja samih rakova.

Sezona rakova u ovim prostorima traje od Januara do jula, a suša koja je pogodila Teksas prošle godine bila je najgora u proteklih 128 godina, dok je artički hladni front u decembru 2022. bio koban za njihov opstanak.

Ne uzme li se svet u koštac s klimatskim promena, upitan neće biti samo opstanak rakova. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()