2022. – najtoplija godina ikada zabeležena u Evropi

Usled nedostatka kiše, ekstremno visoke temaprature izazvale su veliku sušu na Starom kontinentu

Autor: Nikolina Fržović
12.01.2023. 21:12
  • Podeli:

Protekla 2022. godina na Starom kontinentu je bila druga najtoplija godina ikada zabeležena, saopštili su zvaničnici Evropske unije. Klimatske promene su izazvale rekordne vremenske ekstreme, koji su smanjili prinos useva, isušili rečne tokove i doveli do hiljada smrtnih slučajeva.

Služba Evropske unije za klimatske promene KOPERNIKUS navodi da je 2022. još od 1950. godine, od kada se i prate promene – peta ekstremna. Taj podatak podudara se i sa drugim agencijama koje vrše praćenja od 1850. godine.

Prošlo leto je bilo najtoplije u Evropi, obarajući temparaturne rekorde širom Italije, Španije i Hrvatske, gde je usled toplotnih šokova zabeleženo stotine preminulih. Usled nedostatka kiše, ekstremno visoke temaprature izazvale su veliku sušu na Evropskom kontinentu.

Nizak vodostaj je obustavio plovidbu rekom Rajnom, dok je nedostatak padavina loše uticao i na hidroelektrane i poljoprivrednu proizvodnju, koja je i najviše pretrpela. Veliki šumski požari postali su uobičajna slika u letnjem periodu nad Evropom. Poplave u Pakistanu bile su kobne po 1.700 ljudi, dok je suša u Somaliji prepolovila populaciju stoke.

Duotrajna suša u Španiji uticala je na proizvodnju maslinovog ulja. Zabeleženo je 30 odsto manje prinosa, u odnosu na prethodnu godinu. Smanjenje roda maslina, moglo bi da prouzrokuje poskupljenja maslinovoga ulja širom sveta. Dodatan teret na proizvodnju bilo je i poskupljenje energenata. Sve to su slike kojima smo svedočili protekle godine.

Ceo svet se suočio sa posledicama klimatskih promena, a globalno zagrevanje najviše je pogodilo najugroženije populacije. Imajući u vidu sve navedeno, rekli bismo da smo sve bliže scenariju prema kome bi ekstremne promene klime, mogle potpuno da promene našu svakodnevicu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()