Afrička mudrost i kultura u borbi protiv klimatskih promena

Veliki ekrani pokazuju kako čovek šteti okeanima i uticaj na životnu sredinu.

Autor: Ivana Rešetar
07.11.2022. 20:31
  • Podeli:

Tema sajma „Ko će se okupiti ispod baobaba“ ima za cilj da iskoristi afričku mudrost i kulturu kako bi se pozabavio problemima klimatskih promena i političke krize. 

Infracrvene slike pokazuju blisku budućnost u kojoj biljke i cveće možemo da vidimo samo u simulaciji.

Veliki ekrani pokazuju kako čovek šteti okeanima i uticaj na životnu sredinu. Deluje pomalo neverovatno, zar ne? 

Ipak, veruje se da smo ovakvom scenariju sve bliži.

"Moramo da pričamo o održivosti i klimatskim promenama, ne ostavljamo baš ništa za generacije koje dolaze, kao što to utiče na nas sada, uticaće i na buduće generacije, pa kakvi smo mi ljudi ako smo ne razmišljamo o budućnosti", kaže posetilac.

Pomoću umetnosti žele da započnu važan razgovor- šta kao zajednica žele za budućnosti.

Ove godine u poplavama je poginulo više od 600 ljudi, oko 1,4 miliona raseljeno, a uništeno je 440.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ovo je bila najgora poplava u poslednjih 12 godina.

Suša ubija useve, što dovodi do problema sa snabdevanjem hranom. Zanrinutost zbog klmatskih promena deluje potpuno opravdano.

Umetnici na sajmu rekli su da žele da nađu rešenja za takve probleme i na taj način povrate svoj identitet.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()